Ronioci organizirali akciju čišćenja Jablaničkog jezera

Ronioci Ronilačkog kluba “Bosna”, u partnerstvu s roniocima Ronilačkog kluba iz Jablanice, organizirali su danas akciju čišćenja jednog dijela Jablaničkog jezera.

Današnja akcija čišćenja Jablaničkog jezera održana je u okviru projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”, koji provodi RK “Bosna”. Projekt se sastoji od pet eko-akcija, koje obuhvataju čišćenje rijeke Željeznice, Boračkog jezera u Konjicu, Ramskog jezera u općini Prozor-Rama, Jablaničkog jezera i Malog Plivskog jezera.

Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba “Bosna”, kazao je u izjavi za “Avaz” da je ovo projekt koji rade već dugi niz godina, a podržan od strane kompanija ”Henkel i Bingo”.

– Našim aktivnostima zaista se trudimo da akcije budu što bolje i što kvalitetnije. Danas smo uradili akciju čišćenja jednog dijela korita Jablaničkog jezera i, naravno, kao i na svim drugim jezerima bilo je onečišćenja i krutog otpada kao što su staklo, plastika, guma i ostalo. Akcija je uspješno realizirana i po meni, Jablaničko jezero polako poprima svoj nekadašnji sjaj. Ukoliko sljedećih godina budemo ovako uporno radili, dostići će svoj zaslužni nivo – kazao je Gavrančić.

Pročitajte i:   U Višegrad stigao brod za čišćenje plutajućeg otpada iz Drine

Građanima općine Jablanica poručio je da se trebaju boriti i čuvati vode i okoliš, jer, kako je kazao Gavrančić, „ako budemo čuvali naš okoliš i naše vode, imati ćemo i lijepu budućnost“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.