EkologijaNajnovije vijesti

Amra Kunovac: Osposobiti prečistač vode na deponiji Smiljevići, ugrožene porodice uz Lepenički potok

Zastupnica u Federalnom parlamentu Amra Kunovac (Demokratska fronta BiH) zatražila je od Federalnog ministarstva turizma i okoliša da osposobe prečistač vode na sarajevskoj deponiji Smiljevići. Kunovac je istakla da se voda se deponije bez prečišćavanja slijeva u Lepenički potok, pored kojeg žive desetine porodica, i koji utiče u rijeku Bosnu.

„Taj prečistač je bio u funkcije svega tri mjeseca 2011. godine. Svaki dan čujemo da se povećava broj oboljelih koji žive uz Lepenički potok. Dok se svakodnevno problem prebacuje s jednih na druge, smatram da se ovim problemom treba ozbiljno pozabaviti Federalno ministarstvo turizma i okoliša“, navodi se u inicijativi zastupnice Kunovac, koju je podnijela na jučerašnjoj sjednici Federalnog parlamenta.

CIN je nedavno objavio da je u uređenje deponije Smiljevići za dvije decenije uloženo više od 32 miliona maraka, ali je kontrola potencijalno toksičnih materija i dalje minimalna. Dio opreme je uništen ili propada jer se ne koristi na pravi način. Nadležni prebacuju krivicu jedni na druge i kažu da treba još mnogo novca za poboljšanje stanja na deponiji. U međuvremenu, najmanje petero djece iz kuća u blizini deponije je oboljelo od karcinoma, alergija i drugih bolesti. Dvije djevojčice, učenice osnovne škole, su preminule.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.