Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ekološki biser na rijeci Lašvi

PIŠE: JOSIP KRIŽANOVIĆ

Razmišljajući o sljedećoj temi  spoznao sam da  u posljednje vrijeme vrtim veliki broj tema o kojima bih mogao pisati, ali niti jedna nije iz moga rodnog grada koji je nekako ostao pomalo, nenamjerno,”zapostavljen” u mojim pisanjima.
Tragajući tako za pozitivnim projektima i pričama koje ne stižu zaokupiti misli široj javnosti, a itekako su prisutne,  put me doveo do mog dugogodišnjeg prijatelja Ivice Tomičića, kojega većina poznaje i prepoznaje kao Cavija- to vam je slučaj kada nadimak postane poznatiji od imena i kada se iznenadite kada čujete pravo ime osobe.

Nekako još od studentskih dana kada smo provodili vrijeme u njegovom malom objektu, Cavi je bio u fazonu ekologije i prije svega veliki zaljubljenik u ribolov, no , budući da je puno bitnije od onoga što govorimo i mislimo zapravo ono što radimo, Cavi je je svoje ideje i projekte, zajedno s ljudima koji su tada i sada isto promišljali, krenuo i realizirati.

Vrativši se unatrag u to vrijeme, s početka  tada novoga stoljeća i sada nekih 20-ak godina kasnije, s razlogom mogu reći da je Udruga sportskih ribolovaca općine Busovača, čiji je Ivica Tomičić predsjednik, zaista od praktično ničega napravila velike i vrijedne stvari – prije svega za ovaj grad, zajednicu, ali i za samu Središnju Bosnu.
Kavu smo popili na, sada već nadaleko poznatom,  ”Reviru na rijeci Lašvi” koji se nalazi tik uz glavnu magistralnu cestu na potezu Vitez – Busovača, ali s glavne prometnice teško uočljiv. No oni koji znaju kako doći do ovog fascinantnog mjesta na rijeci Lašvi u koji je uloženo toliko truda, rada i godina života, sigurno će ostati oduševljeni samim ambijentom rijeke, ali i ukomponiranim sadržajem u obliku ribarskog doma i izletišta.

Međutim, kao što sam napisao,  nije baš sve bilo lako, jednostavno i lijepo u samim počecima kada je skupina zaljubljenika ulagala i svoje vrijeme i trud i novac da kroz Udrugu sportskih ribolovaca krene u ovakav jedan projekt.
Teško je  pobrojati u jednom tekstu sve što je učinjeno od tada do danas, ali pokušat ću uz pomoć predsjednika Udruge  Ivice Tomičića- Cavija koji je vrlo detaljno i s osjećajem ponosa na sve dosada napravljeno prepričao nam priču o reviru i USR Busovača.

Dakle, krenuvši od početka, Ivica nam je rekao da je Udruga sportskih ribolovaca osnovana sada već davne 1997.godine, a dotada su pripadali, u vidu sekcije, zeničkoj Udruzi građana sportskih ribolovaca ”Bistro”. Naravno, kako je strast prema ribolovu jačala tako se pojavila i želja kod busovačkih ribolovaca da osnuju vlastitu udrugu što se na koncu i dogodilo gore spomenute 97.godine.

Na osnivačkoj skupštini je dogovoreno i za Predsjednika je izabran Mladen Agatić koji je na toj funkciji ostao nepuna dva mandata. Za tajnika je bio izabran gosp. Jure Krišto, a poslije Mladena predsjednikom je postao gosp. Vejsil Musakadić, a tajnikom Ivica Tomičić.

Udruga je iz dana u dan dobivala svoj oblik, rasla u organizacijskom pogledu čime je stasala u ovo što je danas, a to je Udruga s mnogo članova koje je ”pridobila” svojom autentičnošću i predanošću radu na čišćenju, zaštiti i poribljavanje rijeka. (Donald Trump, Junior je jednom prilikom izjavio da lov tjera lovca na izdržljivost, na savladavanje vlastitoga JA, te na istinsko upoznavanje divljeg okoliša: da lov i ribolov navedu čovjeka da se zaljubi u prirodni svijet, a na koncu, kao rezultat cjelokupnog procesa, učini osobu posvećenu očuvanju prirode i prirodnog svijeta. )

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Dalje nam Ivica priča da je, u vrijeme razvoja Udruge, ribolov u Busovači postao,  kako bismo to sada vrlo moderno i poznato rekli po engleski- IN, te su stoga sve ozbiljnije radili na realizaciji projekata koji su trebali još više utjecati na popularnost ovoga, kaže Ivica, prelijepog sporta. Naravno, kako se projekat razvijao tako su i ideje nadolazile pa se počelo razmišljati i o otvorenju ribolovnog revira koji je zahtjevao:  prvo pogodan teren, a zatim i osiguranje financija za realizaciju istoga.

Tada, kada se rodila ideja o tome, 2005.godine, Udruga je brojila 140 članova što je bio rezultat vrijedan pažnje koji je utjecao da ideje budu samo kreativnije i apetit za ostvarenjem istih još veći.

U proljeće 2006.godine započinje se s izgradnjom fly fishing revira. Pune dvije godine intenzivno se radilo na čišćenju terena od gustog trnja kao i od velike količine otpada (jer je ekološka osviještenost kod pojedinaca vrlo niska ili je uopće nema, čemu najbolje svjedoče naše rijeke i šume , na našu žalost i sramotu) volonterskim akcijama članova Udruge. Danonoćno se radilo na čišćenju, a najveći doprinos i najviše energije su uložili tadašnji članovi Udruge u sljedećem sazivu: Vejsil Musakadić, Željko Varešković, Miralem Ekmeščić, Borislav Bilić, Ivica Krišto- Bela, Frano Čavara, Nedeljko Čavara, Zdravko Agatić, Ivica Krišto- Kinće, Dobroslav Vrdoljak, Sead Oruč, Marinko Subašić i Ivica Tomičić.
2008.godine predsjednikom Udruge postaje naš sugovornik Ivica Tomičić, dok tajnikom postaje Željko Varešković. Te iste godine 3. kolovoza otvaraju Revir ”Ivo Petrović Oko” i dobitnici su zlatne plakete općine Busovača.

Sada Revir okuplja ribolovce iz svih krajeva BiH i šire te postaje mjesto za rekreaciju i opuštanje Busovljaka, od svakodnevnih obveza kao i mjesto odmora mnogobrojnih turista iz drugih gradova središnje Bosne, ali i Bosne i Hercegovine i drugih europskih zemalja.

Izgradnjom revira dobila se vrhunska staza za natjecanja koja se koristi za organizaciju nekoliko veoma jakih natjecanja, a to su:
1. Kup BIH za seniore u fly fishingu
2. 3 puta organizirano prvenstvo BiH
3. 2 puta organizirano otvoreno prvenstvo BiH za seniore i kadete
4. Udruživanja prvenstva u fly fishingu

Bitno je napomenuti da USR Busovača redovito sudjeluje na kantonalnim, federalnim i državnim prvenstvima, uglavnom u sljedećim disciplinama: fly fishing , plovak, ulov šarana i amura, ulov mladice.

Budući da sudjeluju na raznim natjecanjima zanimalo nas je ponešto i o uspjehu naših ribara pa nam je Ivica rekao nabrojao sva njihova postignuća:

”Najveće uspjehe postigli su fly fishing ekipa seniora koja je dvaput postala prvakom FBIH, a dvaput su odnijeli pobjedu na kantonalnom natjecanju. U pojedinačnoj konkurenciji u istoj disciplini najviše su uspjeha imali Ivica Krišto -Bela i Željko Varešković koji su bili prvaci FBIH te Frano Čavara prvak KSB/SBK, a junior Petar Čavara bio je prvak BIH.
Glede ulova šarana i amura, naša CARP ekipa bila je prvak BIH, FBIH i dvaput vice prvak BIH u sastavu Zdravko, Ivan i Mladen Agatić te Drago Božić. Bili su i sudionici na tri svjetska prvenstva; u Portugalu, Francuskoj i Mađarskoj gdje su kao reprezentativci branili boje BIH. Valja spomenuti da je Ivan Agatić  najmlađi učesnik svjetskog prvenstva u povijesti tog natjecanja, što je vrlo zanimljiv podatak, a na ponos USR Busovača.
Ekipa USR Busovača u disciplini Plovak bila je jedanput kantonalnim prvakom u seniorskoj konkurenciji  u sastavu Amir Sunulahpašić, Ivica Marić, Ratko Petrović, Anto Vujica i Zdravko Agatić. Kod kadeta najviše su postigli Filip Petrušić, Filip Šušnja i Dario Vrdoljak.”

Divno je slušati o postignutim rezultatima i predanosti osobe nečemu, ali naravno sve  to se mora i financirati, inače bi teško funkcioniralo, međutim, znamo i da je to često najteži dio kod održavanja nečega živim i djelotvornim. USR se financira uglavnom od svojih članarina, prikupljanjem donacija i naravno prijavljivanjem na natječaje ministarstava vezanih uz sport i ekologiju. Također, izgradnjom ribarskog doma stekli su uvjete da iznajmljivanjem objekta osiguraju dio sredstava za održavanje doma i popratnih objekata. Inače, za svaku pohvalu je činjenica da je Ribarski dom izgrađen vlastitim sredstvima, da posjeduje sve potrebne dozvole za tipski objekt i služi na čast USR Busovača .

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Ivica je naglasio i vrijednost doma u turističke svrhe:

”Sigurni smo da smo svojim angažmanom i izgradnjom FF Revira ”I.P. Oko” te izgradnjom ribarskog doma upotpunili turističku sliku grada jer ovu lokaciju posjećuju kako gosti iz regije tako i gosti iz zemalja EU. Predstojeće sezone nose nove izazove tako da planiramo upotpuniti ponudu na reviru uređenjem soba za spavanje; odnosno uređenjem biciklističkog kampa koji bi zasigurno privukao određeni broj novih turista- zaljubljenika u biciklizam. Ideja je nastala spontano jer mnogi biciklisti traže prenoćište na reviru praveći pauze na svom putovanju što nam je motiv da se što prije krene u realizaciju ideje.”

Sve u svemu, gdje ima volje ima i načina, to se najbolje vidi na primjeru ovih vrijednih ljudi kojima je ovo postao životni poziv. Jer za mnoge istinske ljubitelje prirode ona predstavlja povratak onomu iskonskomu, izvoru života gdje pronalaze utočište, meditativno okružje gdje osjećaju najveću bliskost s nutarnjim bićem. Ono što Mozartova glazba čini uhu glazbenika to šum vjetra u krošnjama i žamor rijeke čini njima, što Monetova slika predstavlja zaljubljenicima u impresionizam to prizor divlje, čiste rijeke , potoka, neokaljane šume predstavlja njima. Međutim , slabo se u BiH vodi računa o očuvanju prirode, ali mi se nadamo da će se to promijeniti i da neće sve pasti na pojedince.

Završit ćemo mišlju Herberta Hoovera:

”Ribolov je mnogo više od ulova ribe. To je sjajna prilika da se vratimo ugodnoj jednostavnosti života naših predaka.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.