EkologijaNajnovije vijesti

Poziv na potpisivanje online peticije protiv izgradnje mHE na rijeci Doljanki

Mještani naselja Zlate, Jelačići i dijela Jablanice su pokrenuli aktivnosti na zaustavljanju izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Doljanki.

Pored potpisivanja “papirološke” peticije koju je potpisalo preko 200 mještana pobrojanih naselja, aktivisti su pokrenuli i online peticiju kojom žele nadležnim dokazati da su građani šireg regiona protiv izgradnje mHe koje po Bosni i Hercegovini niču kao gljive poslije kiše. Podršku su dobili i od Udruženja sportskih ribolovaca “Glavatica” iz Jablanice, koji su korisnici ribolovnog prava na rijeci Doljanki.

Korist od ovih projekata ima uski krug ljudi i lobisti koji po svaku cijenu pokušavaju progurati ovakve projekte, gdje, dugoročno gledano, nakon isteka perioda koncesije, građanima ostaje samo problem popravljanja stanja na koritima gdje su mHe izgrađene.

Licemjerna “Evrope” i njene članice koriste šuplju zakonsku regulativu, korumpirane političare i stručnjake koji su spremni pobiti i lične naučne radove da bi uklonili administrativne prepreke, te prebacuje svoju prljavu tehnologiju na naše rijeke i potoke, uništavajući i ono malo voda I kategorije koje sami uništili nismo, a u isto vrijeme u svojim državama prave vjetro i solarne elektrane, uvodeći obaveze vraćanja rijeka u prvobitno stanje rušenjem i uklanjanjem mHe.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Ne dozvolite da nas prodaju za šaku eura!

POTPIŠI PETICIJU PROTIV IZGRADNJE mHe NA RIJECI DOLJANKI

TEKST PETICIJE:

Poštovani,

S obzirom na to da je u Jablanici, na rijeci Doljanci predviđena izgradnja mini hidro-elektrana koju izvodi preduzeće Eko-Wat (Mirza Teletović), i koje osim uništenja prirodnog bisera Jablanice i bogaćenja navedenog preduzeća tj. pojedinca neće imati druge rezultate pozivamo Vas da zajedničkim snagama pokušamo spriječiti uništenje Doljanke. Potpisivanjem ove peticije potvrđujete da ste, kao i mi, protiv izgradnje elektrana u korist bogaćenja pojedinca.
Svaki Vaš potpis je glas više protiv uništavanja našeg bisera i mi smo Vam unaprijed zahvalni na istom. Zajedničkim snagama spasimo Doljanku od uništenja kako bi i buduće generacije mogle uživati u njoj kao i mi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.