Najnovije vijestiOstale vijesti

Inicijativa građana Rekreativna dodijelila priznanje Građanskoj inicijativi Nova varoš

Predstavnici Inicijative građana Rekreativna zona Banja Luka su juče, u prostorijama Centra za životnu sredinu, uručili priznanje za uspješno realizovanu građansku inicijativu predstavnicima GI Nova varoš. Tom prilikom uz druženje i zdravicu, predstavnici ove dvije inicijative su razmijenili iskustva u organizovanju građana, komunikaciji sa predstavnicima institucija te analizi dokumenata i tehničkih materijala.

„Svi mi u IG “Rekreativna zona Banjaluka” znamo koliko je bitno imati podršku za ono što radite. Upravo na ovaj način dodjele Priznanja Građanskoj inicijativi “Nova varoš” mi smo htjeli dati priznanje za kvalitetno i na vrijeme obavljen posao, a uz to i podršku da ta inicijativa ili njihovi pojedinci, nastave i dalje svoje djelovanje i u nekim drugim društvenim pitanjima, kako u svom naselju, tako i u cijelom gradu.“, ističe predstavnik IG RZBL, Goran Pivašević.

„Građanska inicijativa Nova varoš nastala je kao odgovor mještana ovog banjalučkog naselja na nacrt Regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na užem području Banjaluke po kojem je planirana izgradnja petospratnog stambeno-poslovnog objekta na zelenoj površini na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića. U toku javnog uvida na Nacrt ovog plana je za ovu lokaciju pristiglo 936 primjedbi mještana naselja Nova varoš, koji su svojim mišljenjem i komentarima vrlo jasno dali do znanja da ne žele ovakav objekat, jer bi se time narušio kvalitet života i izgubila značajna zelena površina u naselju, a primjedba građana je ozvaničena i na javnoj raspravi, te je potvrđeno da Grad Banjaluka odustaje od izgradnje na ovoj lokaciji.“ izjavila je Tanja Suhajček Đukić članica inicijative.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Suhajček Đukić još dodaje: „Borbu mještana Nove varoši prepoznale su i druge banjalučke građanske inicijative, te je Građanska inicijativa Nova varoš dobila i zvanično priznanje Inicijative građana Rekreativna zona Banja Luka za uspješno realizovane aktivnosti u svom naselju. Banja Luka u zadnje 4 godine ima nekoliko uspješnih inicijativa građana koje pokazuju koliko je pravovremeno uključivanje javnosti u proces donošenja odluka u planiranju prostora u svom naselju i gradu od izuzetnog značaja i kako se jakom voljom, željom i dobrom organizacijom, može uticati na projekte Grada i poštovati volja građana. Ukoliko kao građani ne reagujemo, odluke će se donositi za interes pojedinaca, a ne građana, jer trenutni planovi Grada kada govorimo o planiranju prostora rijetko da imaju društveni značaj.“

Na kraju Pivašević dodaje „Smatram da je djelovanje građana preko građanskih inicijativa najiskrenije i najkvalitetniji način djelovanja. Svi znamo da djelovanje građana kroz stranke i djelovanje građana van stranaka nije isto. Djelovanjem građana kroz stranke najviše energije se troši na jačanje te stranke i na stvaranje lične koristi, dok djelovanjem građana van stranaka energija se troši samo u pravcu rješavanja datog problema ili stvaranja korisnih sadržaja. Pored toga imamo i veliki broj građana kojima mnogo toga u gradu smeta, a sa druge strane su potpuno nezainteresovani da taj problem riješe. Zato su inicijative važne da građane zainteresuju i da im pokažu pravi put u rješavanju problema kojima su okruženi sa svih strana. Bitno je da se sjeme građanske inicijative što više širi i da u gradu imamo što više zainteresovanih ljudi za takvu vrstu djelovanja i što više novih građanskih inicijativa.“

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.