EkologijaNajnovije vijesti

Aktivisti obilježili godišnjicu od policijske intervencije u Kruščici

Projekcijom u Fojnici zavrešen je niz od tri projekcije filma „Plavo srce“ u Bosni i Hercegovini.

Film je prikazan u Banjaluci, Fojnici i Kruščici, gdje se prije tačno godinu dana desio incident zbog intervencije specijalne policije gdje je povrijeđeno nekoliko mještana ovog mjesta.

 Brojni gledaoci imali su priliku da vide borbu običnog čovjeka za očuvanje rijeka prikazanu kroz priče iz tri države Balkana, Albaniju, Makedoniju i Bosnu i Hrcegovinu.

Film “Plavo srce” je nedavno prikazan i na Sarajevo film festivalu.

Nakon projekcije u Banjaluci posjetioci su razmijenili mišljenja o planovima za novu hodroelektranu na Vrbasu, HE Krupa. Najavljene su aktivnosti Koalicije za Vrbas, koju čini oko 30 udruženja iz Banjaluke, koja aktivno kreće u borbu protiv ovog projekta.

Film je u Kruščici prikazan na samu godišnjicu napada policije na žene iz ovog mjesta koje su hrabro čuvale svoju rijeku i nisu ustuknule pred policiskom palicom koja je podignuta da bi investitor mogao da profitira na račun ove rijeke i lokalne zajednice.

Mještani Kruščice su se prisjetili ovog događaja i koliko god da im je bilo teško dobili su dodatnu snagu da se bore protiv nepravde i protiv povlađivanja pojedincima na štetu lokalnih zajednica. Dok se ne raskinu koncesije za ove hidroelektrane oni neće odustati. To su dokazali i 17.8. ne dozvolivši mašinama da prođu kada je investitor pokušao da nastavi sa radovima.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

U Fojnici je još jednom obilježena pobjeda ovih mještana koji su dežurali 325 dana u kanjonu rijeke Željeznice i sačuvali svoju rijeku. Ugovori za koncesije za hidroelektrane protiv kojih su se borili su istekli ove godine i više nisu obnovljeni. Oni su sada konačno sigurni da su uspjeli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.