Najnovije vijestiOstale vijesti

Uspješno realizovan Skakavac Trail

U subotu, 29.septembra 2018. godine održan je 2. Skakavac Trail uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, koji je specijalni partner ovog događaja. Vodeći se jednim od najpoznatijih sportskih slogana „Citius, Altius, Fortius” odnosno u prijevodu “Brže, više, jače”, organizator Skakavac Traila, Planinarsko društvo Skakavac je uložilo napor kako bi ovogodišnja utrka bila bolja i ponudila više trkačima.

Tako su se ove godine trkači mogli prijaviti na tri utrke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima. U okviru pripreme za utrku volonteri Planinarskog društva Skakavac su trasirali i trajnom markacijom obilježili staze u dužini od 55 kilometara, što će koristiti svim građanima koji se bave trčanjem, planinarenjem ili šetnjom. Na nekoliko dana prije same utrke su postavljene i privremene markacije kao i kese za otpatke, koje timovi udruženja uklanjaju kako bi prirodni ambijent ostao čist i netaknut.

Za drugi Skakavac Trail se prijavilo preko 230 takmičara iz deset zemalja a pored Bosne i Hercegovine te susjednih Hrvatske i Srbije, tu su i učesnici iz Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te SAD-a od kojih je njih 200 uzelo učešće na dan utrke.

U utrci od 43 kilometra i 2100 m uspona u ženskoj konkurenciji prvo mjesto zauzela je Jasmina Kavazović (BiH), drugo mjesto Anela Muhtarević (BiH) dok je treće mjesto osvojila Ivana Ivandija iz Hrvatske.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

U muškoj konkurenciji prvi je bio Rafal Klecha iz Poljske, a slijede ga Marko Starčević iz BiH na drugom, te Mirsad Abdaković na trećem mjestu.

U utrci od 32 kilometra i 1270m uspona prva je bila bosanka Šejla Kapetanović-Jenko, drugo mjesto je osvojila Tara Gaines iz Sjedinjenih Američkih država a treća je Anita Pašagić Kapetanović iz Bosne i Hercegovine.

U muškoj konkurenciji je bio prvi poljak Dawid Studecki, na drugom mjestu je Kornej Arkoš iz BiH te na trećem mjestu, također bosanac Irhad Suljić.

U najkraćoj utrci od 18 kilometara sa usponom od 830m, u ženskoj konkurenciji su sva tri prva mjesta osvojile bosanke i to prvo mjesto Amila Štaljo, druga je bila Aida Džafić a treća Emina Mahmutović.

Svi pobjednici su dobili vrijedne nagrade koje su obezbijedili Skakavac Trail, Hotel Termag, US Pollo, GBT i Outdoor Shop. Sve takmičare i posjetitelje na cilju je dočekalo dobro poznato bosanskohercegovačko gostoprimstvo i odlična zabava uz proizvode partnera utrke te bend Letu Štuke.

Učesnici utrke su i više nego zadovoljni samom organizacijom te kažu da će se naredne godine zasigurno vratiti.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Prvu utrku je svečano otvorio načelnik općine Stari Grad g. Ibrahim Hadžibajrić, a nagrade prvoplasiranim su dodijelili direktor Ustanove za zaštićena prirodna područja g. Osman Delić, Ministar Privrede Kantona Sarajevo g. Muharem Šabić te Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo g. Mirvad Kurić.

Za uspjeh koji je postigao Skakavac Trail su zaslužne i slijedeće institucije kao i partneri koju su pružili podršku realizaciji ove međunarodne utrke: Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, opštine Stari Grad Sarajevo i Vogošća, Ustanova za zaštićena prirodna područja KS, Zavod za očuvanje kulturno-istorijskog naslijeđa Sarajevo, Federalna uprava Civilne zaštite, Crveni križ Kantona Sarajevo,  JP Sarajevo šume, JP Aerodrom Sarajevo kao i značajan broj društveno-odgovornih privrednih subjekata.

Za sve one koji još uvijek nisu iskusili predivne staze i prirodu koja oduzima dah, pozivamo vas da nam se pridružite naredne godine na Skakavac Trailu koji će se realizirati 28.09.2019.godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.