Najnovije vijestiOstale vijesti

U Sarajevu održan koncert za rijeke Balkana

RAMBO AMADEUS, EDA ZARI, DAMIR IMAMOVIĆ I TAMARA OBROVAC

Dana 29.9. u Sarajevu ispred BBI Centra održan je Koncert za rijeke Balkana na kojem su muzičke zvijezde Rambo Amadeus, Eda Zari, Damir Imamović i Tamara Obrovac priredili jedinstven muzički spektakl kako bi skrenuli pažnju na značaj balkanskih rijeka i potrebu da se one zaštite.

 Bila je to odlična prilika da se uživa u izvedbama različitih muzičkih žanrova od rocka i popa, pa sve do jazza i tradicionalne sevdalinke, ali i povod za razmišljanje o važnosti rijeka i njihovog očuvanja.

Odličnim svirkama i performansom balkanski umjetnici poslali su jasnu poruku:

“Ne damo rijeke Balkana!“

Veliku podršku na koncertu dobile su  hrabre žene Kruščice koje su svojom odlučnošću i angažmanom pokazale kako se bori za rijeku i zaštitu prirode. One su se obratile prisutnima i poručile da će Kruščica ostati pitka rijeka bez hidrocentrala.

Koncert za rijeke Balkana je završnica prvog Evropskog samita o rijekama koji je održan u Sarajevu od 27.9. do 29.9.2018.

Koncert za rijeke Balkana organizovan je kao dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. Ekološka zadužbina Manfred-Hermsen-Stiftung iz Bremena već godinama podupire kampanju za zaštitu balkanskih Rijeka, kao i sam koncert. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

 

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.