Najnovije vijestiOstale vijesti

U posjeti Trnovačkom jezeru

Piše: Ismet BAJROVIĆ

U podnožju planine Maglić, na 1520 m/nv, leži jedan od poslednjih dragulja netaknute prirode, u svoj svojoj smaragdno zelenoj ljepoti.

Doći do Trnovačkog jezera i nije baš tako lako. Krenili smo sa Tjentišta sa Ademom Tahirovićem u pravcu Dragoš Sedla i prašume Perućice – „bacismo pogled“ na tu poslednju divlju i neobuzdanu ljepoticu u Evropi i nastavimo put do Prijevora i na platou Prijevora ostavljamo automobil.

Sa Prijevora spust prema Trnovačkom jezeru je za nas ljubitelje prirode i planina uvijek pravi užitak. Na jednom dijelu puta nailazimo na tablu na kojoj stoji natpis „Teritorija Crne Gore“ koji je jedina informacija o prelasku iz jedne u drugu državu.

Putujući Trnovačkom jezeru nakon dvočasovnog hoda stižemo do Suhe Jezerine i osrednje teškog polučasovnog uspona kroz šumu u završnici, stižemo do jezera.

A prizor koji u tom trenutku gledate definitivno plijeni i zajedno sa tim utiskom nestaje i poslednji trag umora i napora, koji smo uložili u proteklih par sati dolaska, jer svatite da je vrijedilo truda!

Na prilazu jezeru vidimo planinarsku kolibu iz koje se dimi i to je znak da tu neko ima. Prilazimo kolibi, a tu nam dobrodošlicu je poželio Miloš Ćalasan, čovjek zadužen za očuvanje prirodnih resusa, evidenciju posjetilaca, zaštitu lova i ribolova.

Odmah nas je dočekaso sa kafom i rakijom, te nas proveo kroz naljepše predjele oko jezera i Volujaka i pričao nam o čarima prirode ovog kraja, a i problemima sa kojima se ponekada suočava.

Obišli smo oko ogromnog kristalno čistog i modrog zelenog jezera, u čijoj se površini kao u ogledalu narcisoidno ogleda vijenac planina u jesenjoj idili.

Prizor kao iz švajcarskih Alpa!

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Sam pogled na lanac planina koje okružuju jezero nameće utisak kao da ovi impozantni divovi, dok stoje onako nadnešeni nad jezerom, imaju ulogu vječnih čuvara koji svojim njedrima štite i skrivaju ovaj netaknuti dragulj prirode.

Iznad jezera su Maglić, Bioć i Volujak, sve sami gorostasi od preko 2000 metara!

Okolina jezera nudi neisrcpne mogućnosti višednevnih planinarskih tura i uspona na više vrhova, od kojih je svakako uspon na Maglić, kao najviši vrh Bosne i Hercegovine sa svojih 2386 m/nv najatraktivniji.

Staza koja vodi sa jezera do njegovog vrha je ujedno i jedna od najlakših smjerova penjanja na Maglić, tako da većina zaljubljenika u vrhove upravo najčešće i koriste ovaj pravac.

Na Trnovačkom jezeru zatekli smo desetak stranih studenata koji su došli da razgledaju prirodne ljepote Nacionalnog parka Sutjeska i Crne Gore. Bili su na vrhu Maglića, Volujaku, prašumi Perućici, Prijevoru, a nekoliko sati zadržali su se na Trnovačkom jedzeru. Rekli su na da su oduševljeni prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U toku ljetne turističke sezone Trnovačko jezero posjeti, obiđe i boravi na odmoru, više stotina turista, kampera i ljubitelja prirode. O ljepotama ovog mjesta, pričao nam je Miloš Ćalasan, čovjek koji već sedam godina boravi na jezeru, dočekuje i ispraća turiste i ljubitelje prirode. Čovjek kojeg krase sve ludske vrline. Dobro se uklapa sa posjtiocima, ali kaže da ima i problema sa pojedinim posjetiocima koji odbijaju da plate naknadu za boravišnu taksu i i nekorektno se ponašaju.

Nacionalni park „Piva“ iz Plužina ulaže velike napore da posjetioci budu zadovoljni kada dolaze na ovo jezero. Potrebno je malo više propagande za vrijeme turističke sezone, jer posjetioci ne znaju kako doći do jezera, šta ih tamo čeka, ali evo iz prve ruke da kažemo ko jednom dođe na Trnovačko jezero sigurno će poželjeti da ga ponovo posjeti.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Ovdje je nebeski raj na zemlji i ima posjetilaca iz svih krajeva bivše Jugoslavije i okruženja. Park prirode „Piva“ iz Plužina će vam omogućiti prijatan boravak na Trnovačkom jezeru. Tamo ima planinarska koliba u kojoj se može kampovati i spavati, te mjesto za šatore. Ribolov je dozvoljen uz dnevnu dozvolu od 15 eura po osobi.

U jezeru je čista i bistra kristalna voda, idealno mjesto za kupanje tokom ljetnog perioda. Ima prelijepi izvor pitke hladne vode. Plaća se i boravišna taksa, ali imate sav udoban ugođaj. Ja sam bio oduševljen prirodom koja okružuje jezero. Miloš Ćalasan je ljubazan i veliki čovjek koji odlično zna da lijepo ugosti sve posjetioce i da svi odu zadovoljni sa Trnovačkog jezera.

Potrebno je i da se posjetioci ponašaju kulturno i da imaju osnovnu građansku kulturu, da se pridržavaju pravila i kućnog reda, a ne da kritikuju i vrijeđaju čovjeka koji je zadužen za evidenciju posjetilaca i turista na ovom divnom jezeru.

U povratku sa Trnovačkog jezera usput smo sreli 50 ljubitelja prirode iz Sarajeva koji su krenuli posjetiti ovo prelijepo jezero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.