U Lukavici održana 22. izvještajna Skupština SRU ‘Željeznica’

Piše: Ismet  BAJROVIĆ

U restoranu Kula u Istočnom Sarajevu, jučer je održana redovna 22. izvještajna Skupština Sportsko ribolovnog udruženja „Željeznica“ – Istočno Sarajevo, na kojoj je prisustvovalo 50 delagata koji su  analizirali svoju aktivnost u proteklom periodu i dali smjernice za još bolji rad u narednom periodu.

Đorđe Klepić, prvi čovjek SRU Željeznica, biranim riječima obratio se delegatima i gostima i istakao  da su postignuti veliki uspjesi na poribljavanju i uređenju korita Željeznice. Posebna pažnja izazvana je za uspješno organizovano Svjetsko prvenstvo na Željeznici 2018. godine  na kojem je učestvovalo 19 zemalja. Pohvale su upućene Upravnom odboru  SRU Željeznica i svim onima koji su bili uključeni u realizaciju, organizacije Svjetskog prvenstva na rijeci Željeznici.

Dane Ristić, predsjednik UO, podnio je izvještaj o uspješnom radu ribara i pohvalio rad Upravnog odbora, te Đorđa Klepića i ribočuvarsku službu.

Ribari iz Istočnog Sarajeva ovih dana suočavaju se sa velikim problemom, jer im je rijeka Tilava zagađena, pa je došlo do velike ekološke katastrofe i pomora ribe. Od Energoinvesta otrovne materije teku niz rijeku Tilavu i nastao je totalni pomor ribe. O tom slučaju obavještene su nadležne inspekcije i poduzete hitne mjere kako bi se spriječio dalji pomor ribe. U Istočnom Sarajevu desio se još jedan ljudski nemar s katastrofalnim posledicama. SRU Željeznica iz Istočnog Sarajeva dugi niz godina ulagali su  u obnovu i očuvanje ribljeg fonda Tilave koja im je povjerena na gazdovanje. Velike su štete nastale trovanjem ribljeg fonda. Krivac će sigurno morati nadokmnaditi štetu SRU Željeznica.

Pročitajte i:   Zapisnik sa Izvještajne Skupštine SRS FBiH održane dana 13.03.2021. godine

Delegati su jednoglasno usvojili Izvještaj o radu, finansijski izvještaj i Izvještaj Nadzornog odbora, te program rada, finansijski plan i kalendar takmičenja za ovu godinu.

U radu Skupštine učestvovali su: Đorđe Klepić, Dane Ristić, Savo Berjan, Veso Popović, Saša Popović i drugi.

Zaključeno je da ove godine počne gradnja jednog objekta otvorenog tipa uz rijeku Željeznicu, a 23. marta bit će organizovana akcija čišćenja obale Željeznice gdje će se okupiti veliki broj ljubitelja prirode i ribilova.

Dnevna dozvola je 10 KM, a na ribarskim stazama dozvola je 20 KM. Godišnja dozvola je 78 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.