EkologijaNajnovije vijesti

OVO SE SAMO U BOSNI TOLERIŠE: Boro Zelenkovac objavio fotografije medicinskog otpada koji decenijama zagađuje ljude i okolinu

Ovako se stvari ne bi trebale raditi, otrov se sa zemlje mora odmah ukloniti. Pogledajte sve fotografije koje prikazuju katastrofalnu situaciju na ovom području.

Borislav Janković, u javnosti poznat kao Boro Zelenkovac, umjetnik, slikar i borac za očuvanje prirode i životne sredine na Facebook stranici objavio je više fotografija koje prikazuju deponiju medicinskog otpada koji se nalazi na ovom području.

Deponija otrovnog medicinskog otpada locirana je na području sela Jasenovi Potoci, 200 metara od prvih kuća u zaseoku Palalići. Deponija se nalazi na strminu od oko 100 metara udaljenosti od magistralnog puta M15 M Grad -Glamoč. Vazdušna udaljenost ove deponije od izvora rijeke Sane(najpitkije vode u Evropi) je svega oko 2 kilometra.

On je ovo područje obišao ispred Ekološkog Pokreta Zelenkovac.

U opisu fotografija stoji:

Kolika je štatnost i opasnost se ne može tačno reći.

Da li postoje radioaktivna dejstva i kakve su štetnosti od zračenja, izlijevanja u prirodu i isparavanja, mogu provjeriti samo stručne ekipe

Imajući u vidu da se medicinski otpad odlaže na vrlo specifičan način i sa posebnim mjerama što vlasnike izlaže velikim troškovima, u ovom slučaju izabran je najgori način

Koliko hemijskih supstanci se nalazi na jednom mjestu?

Boro nam kaže da ovaj otpad već dugo stoji tamo, i poziva Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da se uključi da bi se ova deponija uklonila sa ovog mjesta, ali i da se otpad odloži na pravilan način.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

“Mi smo obratili inspekciji i policiji koji su izašli na teren, ali tada je bio snijeg i ne znam šta su našli. Ukoliko se ništa ne uradi mi ćemo tražiti da se ovo očisti u okviru naše ekološke akcija koja se održava 1. aprila”, rekao je za BUKU Borislav Janković.

On ističe da taj otpad već dugo stoji tamo, a mještani tvrde da je on tamo još od vremena povratka iz izbjeglištva.

“Naš stav je da se to treba hitno, ali i stručno otkloniti”, ističe Borislav.

Iz Inspektorata RS rekli su nam da nisu mogli prići ovom lokalitetu zbog snijega, kao i da će postupak biti nastavljen kada se steknu tehnički uslovi i omogući pristup lokaciji.

Pogledajte više fotografija:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.