Najnovije vijestiOstale vijesti

Blok 7 TE Tuzla = još 50 godina zagađenja tuzlanskog kantona

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su odobrili garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju bloka 7 termoelektrane “Tuzla”. Nedavno su to učinili i poslanici u Predstavničkom domu FBiH.

Delegati Doma naroda su, slijedeći primjer svojih kolega iz Predstavničkog doma u potpunosti ignorisali upozorenja Energetske zajednice koja je obavijestila BiH vlasti da ova garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, što je potvrdio sam EU Komesar za proširenje Johannes Hahn.

“Rezultat glasanja u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz da donosioci odluka uopšte ne vode brigu o dugoročnom interesu građana. Ovom odlukom su delegati osudili svoje sugrađane na još 50 godina zagađenja, igrajući ruski rulet sa njihovim životima.”, rekao je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju i dodao, “Pošto delegati očito nisu prihvatili ekonomske, pravne i moralne argumente koje su ponudili Evropska unija, Energetska zajednica i civilno društvo, postavlja pitanje koji su interesi presudili? ”

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

“Nažalost ovo nije prvo-aprilska šala. Ovo glasanje je završni udarac za bosanskohercegovačku energetsku tranziciju koja je tek krenula. Ova odluka će osuditi zemlju na višedecenijsku ovisnost o uglju. Zašto su BiH donosioci odluka toliko odlučni u odbacivanju činjenice da alternative za ugalj ne samo da postoje već i da su konkurentne?”, rekla je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže i zaključila, “Bosna i Hercegovina izdvaja stotine miliona eura godišnje kako bi subvencionirali ugalj, dok su energetska efikasnost i energija iz vjetra i sunca sistematski zanemareni. Obnovljivi izvori energije bi trebali biti nova norma, a ne samo “salata kao prilog glavnom jelu”.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.