Staklene jegulje u rukama mafije: Profitabilnije od prodaje kokaina

U julu mjesecu prošle godine, 44-godišnji muškarac osuđen je na dvije godine zatvora od strane kaznenog suda u Bordeauxu u Francuskoj zbog krijumčarenja tzv. ‘staklenih jegulja’.

Iako ova vijest može izgledati iznenađujuće (za područje Balkana prikladniji termin je ‘šokantna’ – op.a.), ilegalna prodaja staklenih jegulja je uzela tolikog maha da se njena organizovanost I profit mjere sa onim u trgovini drogom.

Profitabilnije od prodaje kokaina

“4.000 eura po kilogramu je “sitnica” kojoj se  trgovci staklenom jeguljom mogu nadati da će ostvariti u svom poslu”, tvrdi Le Parisien. Ovaj iznos je vrlo primamljiv za krivolovce, posebno u Francuskoj.

„Trgovci jeguljama rade na svim kontinentima; kilogram jegulje u Japanu košta više nego kilogram kavijara”, upozorili su iz Udruženja za zaštitu okoliša ‘Robin Hud’ u svom izvještaju od 1. januara  2014. godine. Alain Coudray, predsjednik odbora za ribarstvo Francuske je potvrdio izjavu iz udruženja tvrdeći da su “Staklene jegulje gotovo jednako profitabilne kao i kokain… i manje problematičena za transport.”

Dva ključna razloga objašnjavaju rastuću cijenu ilegalno prodanih jegulja. Jegulje su vrlo popularne na azijskim tržištima, gdje njihova prodajna cijena može doseći 5.000 eura po kilogramu. Osim toga, ribolov za ovu ugroženu vrstu je sveden na minimum i Francuska je uvela ribolovne kvote.

Pročitajte i:   Zagrebački velesajam - Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu!

Udruženje ‘Robin Hood’ napominje da “Francuska odobrava izlov 26 tona staklenih jegulja za ljudsku potrošnju, što iznosi, s obzirom da je prosječna težina male jegulje pola grama, jednaka 52 miliona jegulja.”

Na međunarodnoj razini, jegulje su zaštićena od 2010. godine CITES-om (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore), koja ograničava njihovu trgovinu na području Europske unije.

 Ugrožene vrste u rukama mafije

Kada se uvidjelo da mafija uzima maha, reagovali su i nadležni – tužitelji su 6. decembra  prošle godine tražili kazne do dvije godine zatvora i 30.000 eura za devet osoba osumnjičenih za umiješanost u nezakonitu preprodaju ribljih larvi u Nantesu. To nisu bili lokalni ribari, izvijestili su mediji, već „organizirana kriminalna mreža“.

Cijena staklenim jegulja se u lancu preprodaje na svakom stepeniku trostruko uvećavala, a terminologija koja je korištena na sudu tipa: ‘voditelji mreže’, ‘organizovana mrežna struktura’… što je ukazivalo da je preprodaja ribljih larvi donosila ogroman profit koji je iziskivao, i automatiski uspostavljao veliku logističku podršku.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

“Ponekad je trgovina jeguljama čak i unosnija od krijumčarenja droge, gdje je rizik veći, a finansijska dobit gotovo ista”, izjavila je Nathalie Quéran za Ministarstvo pravosuđa.

Svjesni porasta trgovine staklenim jeguljama, vlasti su organizovale svoj odgovor – u junu 2017. godine, pod vodstvom EUROPOL-a, OCLAESP (Francuska žandarmerija), timovi su zaplijenili 1,2 tone zaštićenih vrsta tokom operacije CIVELLES II. Slične akcije provedene su u Portugalu i Velikoj Britaniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.