Najnovije vijestiVremeplov

Na današnji dan prije 67 godina osnovana je USR Vitez

Na današnji dan prije 67. godina osnovana je Udruga sportskih ribolovaca Vitez. Članovima želimo sretan rodjendan i uspješnu sezonu!
UO USR Vitez

Povijest Udruge sportskih ribolovaca Vitez

Udruga sportskih ribolovaca Vitez osnovana je 10.04.1952. godine i od tada neprekidno djeluje kao članica tadašnjih strukovnih Saveza sportskih ribolovaca. Do osnivanja, zbog malog broja članova, bili smo u sastavu Udruženja sportskih ribolovaca Travnik kao njihova sekcija.

Osnivači i organizatori rada bili su: Matija Pavlešić, Franjo Grabovac, Ludvig Tibold, Vinko Rajić i Drago Skopljak.

Prve godine našeg djelovanja bilo je 15 članova, a samo za nekoliko godina djelovanja broj članova popeo se na 260. Izgradnjom tvornice “Vitezit” i početkom njenog rada broj aktivnih članova povećavao se i do 420 aktivnih ribolovaca (što je i najveći broj registrovanih članova).

Nakon završetka ratnih djelovanja na području općine Vitez broj aktivnih članova pao je na 29 u 2006. godini.

Kao Udruga sportskih ribolovaca učestvovali smo u osnivanju Zajednice sportskih ribolovaca “Lašva”. U zajednici sa udruženjima sportskih ribolovaca Travnika, Novog Travnika i Zenice 1972. godine izrađena je stručna ekspertiza svih voda pod nazivom “Ribarska osnova” od strane stručnjaka sa Biološkog Instituta Univerziteta Sarajevo pod vođstvom prof. dr. Tihomira Vukovića.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Po prestanku ratnih djelovanja na ovom području izvršena je preregistracija Udruge sportskih ribolovaca Vitez kod Višeg suda Travnik sa sjedištem u Vitezu. Rješenjem ovog suda broj R. 89/95. od 04.11.1995. godine odobren je upis u registar.

Mirko i Vinko Rajić 50-ih godina

Ciljevi i zadaci Udruge su:

  • okuplja ljubitelje ribolovnog sporta i ribolovnog turizma
  • organizirano djeluje u pravcu unapređenja i zaštite ribljeg fonda
  • očuvanju prirodne i čiste životne okoline
  • u duhu sportskog amaterizma kod svojih članova unapređuje sportsku vještinu, etiku i sportsku kulturu
  • brine se o zaštiti autohtonih vrsta riba i zaštiti vodotoka i ribolovnih voda
  • organizira i provodi sportska ribolovna takmičenja
  • pokreće inicijative, vodi rasprave, daje prijedloge, sugestije i mišljenja o donošenju novih zakonskih i drugih propisa koji se odnose na ribolovni sport i korištenje ribljeg fonda,
  • nastoji u svoje redove privuči što veći broj djece i omladine kako bi ih navikom bavljenja sportskim ribolovom odvukla iz zadimljenih kafića i mogučnosti uživanja alkohola, duvana, droge i sl.

Poribljavanje ribolovnih voda naš je osnovni zadatak, a posebnu pažnju posvećujemo zaštiti vodotoka od onečišćenja krutim otpadom, fekalnim i otpadnim vodama, izgradnjama hidroelektrana koje ne posjeduju riblje prolaze za neometan put na mrijestilišta kao i nekontroliranom iskopu šljunka i bacanju otpada, što sustavno uništava naše vodotoke i riblju populaciju.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Da se ne zaboravi – fotose ustupio Miro Pavlović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.