KrivolovNajnovije vijesti

Ribočuvarske patrole na Modracu značajno smanjile krivolov (VIDEO)

Nakon što su krivolovci na jezeru Modrac zapalili čamac Sportsko-ribolovnog društva “Smuđ” iz Lukavca i potopili čamac MUP-a Tuzlanskog kantona, ribolovci najavljuju još intenzivniju borbu za očuvanje ribljeg fonda u jezeru. U tome imaju i potporu lokalnih struktura vlasti.

Videoprilog Mirele Čanović

Kako bi spriječili nekontroliran izlov ribe u jezeru Modrac, te iskorijenili nezakoniti lov mrežom, sportsko-ribolovna društva u okruženju jezera Modrac su formirala ribočuvarske patrole, što se pokazalo vrlo efikasnim u zaštiti ribljeg fonda. No, time ometaju očigledno vrlo unosan nezakonit posao jer im je zbog toga u više navrata bila ugrožena imovina pa čak i životi.

– U više navrata su spaljivani čamci, jedan čamac je isječen motorkom, zapaljena su dva kontejnera, ukradena su dva motora. Međutim, svaki takav čin nam je dao više snage za veću i uspješniju borbu protiv krivolovaca – kaže ribočuvar Sead Muminović.

Kada su počeli s radom, godišnje su iz jezera izvlačili oko 1.200 mreža, danas je situacija drastično drugačija.

– Dosadašnjim radom uspjeli smo potisnuti mrežarenje na jezeru Modrac na nekih 5% u odnosu na prije tri-četiri godine, što je ogroman pomak. Ovo su zadnji trzaji i pokušaj da nas uplaše – ističe Alen Nuhić, predsjednik Sportsko-rivolovnog društva “Smuđ” Lukavac.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Kako je riječ o općem dobru, te velikom turističkom potencijalu, u rješavanju problema podršku im je pružila i Općina Lukavac.

– Nabavit ćemo za njihove potrebe mnogo bolja, kvalitetnija plovila i stupiti u kontakt s MUP-om kako bi njihove aktivnosti pratila policija i inspekcijski organi. Niko ne smije biti iznad države i zakona – poručio je lukavački načelnik Edin Delić.

Podsjetimo, prošle godine su krivolovci napali ribočuvare vatrenim oružjem, što je dobilo i sudski epilog.

(Izvor: Federalna.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.