Fotografišite suha korita – spasimo rijeke Bosne i Hercegovine

Zbog propusta u zakonodavstvu, brojnerijeke u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno visok vodostaj. Uprkos prethodnim obećanjima, nadležna ministarstva u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) nisu uspjela izaći na kraj sa planovima za izgradnjuhidroelektrana koji prijete da unište naše rijeke.

Danas operatori ovih postrojenja mogu preusmjeriti čitav riječni tok u cijevi, ostavljajući korita rijeka potpuno suhim.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine ovom prilikom poziva stanovništvo da fotografišesuha korita svojih rijeka širom zemlje.

Pomozite nam da zajedno sačuvamo naše rijeke!

To možete učiniti na ovaj način:

  • posjetite vašu rijeku sa niskim vodostajem,
  • fotografišite se zajedno sa suhim koritom ili snimite kratki video (30 sekundi),
  • fotografiju i/ili video sa pratećim kratkim tekstom o tome zašto su vam rijeke važne pošaljite na koalicijazazastiturijekabih@gmail.com ili u inboks Facebook stranice Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine,
  • koristite heštegove #SuhaKoritaRijekaBiH #epp prilikom dijeljenja fotografija i videa na Vašim ličnim profilima.

U ljetnim mjesecima, kada je sezona kupanja u rijekama, ljudi sve više nailaze na zabrinjavajuće niske vodostaje, često i isušena korita.

Pročitajte i:   Zagađenje Sane u nekoliko općina, mještani traže odgovore

Prema mišljenju ekologa, za to su krivi operatori malih hidroelektrana  a nedostatak kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH ne doprinosi da se ovaj problem riješi.

„Imamo rijeku Ugar koja već godinama unazad, nakon stavljanja u pogon niza malih hidroelektrana, više liči na neki potok, što je zaista tužno. Brojne hidroelektrane u našoj zemlji ne održavaju odgovarajući vodostaj i zato, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci, imamo potpuno isušena korita. Ovakva praksa ima ogroman negativni uticaj na ekosistem, biodiverzitet, ali i na lokalne zajednice. Jedno od rješenja svakako jeste koncept ekološki prihvatljivog protoka“, izjavio je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH.

FBiH ima Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku, a koji je stupio na snagu 2013. godine.

Međutim, Pravilnik je već tada bio prilično neprimjenjivo formulisan, te je danas u velikoj mjeri neupotrebljiv. S druge strane, u Republici Srpskoj ne postoji takav pravilnik.

U 2018. godini izvještaj UNECE-a kritikovao je trenutni status, sugerišući da se „provede program praćenja ekološki prihvatljivog protokaa i primijeni tamo gdje se ne primjenjuje“.

Pročitajte i:   Zagrebački velesajam - Sve najbolje s područja lova i ribolova na jednom mjestu!

Stručnjaci Centra za životnu sredinu (Banja Luka, BiH) i Arnike (Prag, Češka Republika) poslali su prijedlog nacrta pravilnika entitetskim ministarstvima, kao i drugim nadležnim institucijama.

 Uprkos primarnoj usklađenoj izjavi, prijedlog je ubrzo odbijen zbog nedostatka mjerenja i detaljnih istraživanja koje ove organizacije ne mogu da sprovedu jer za to su nadležne vodne agencije.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je bez presedana; ne postoji druga zemlja u Evropi bez ikakvih pravila o ekološki prihvatljivom protoku, a najviše koristi od ove situacije imaju operatori hidroelektrana. Ovom prilikom pozivamo ministarstva da sastave obavezujući plan za primjenu sistema praćenja i da urede legislativuvezanu za ekološki prihvatljiv protok,” izjavila je ekspertice Arnike Zuzana Vachunova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.