Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Stručnjaci sa PMF UNSA i vogošćanski ribolovci uradili reviziju ribolovne osnove

Stručni tim Prirodno-matematičkog fakuteta na poziv Udruženja sportskih ribolovaca iz Vogošće,  2. oktobra je obišao područje kojim gazduje ovo udruženje, radi  ispitivanja i utvrđivanja  ribljeg fonda i stanja čistoće rijeka i pritoka kojima gazduju vogošćanski ribari.

Istraživanjem u okviru izrade riblje osnove obuhvaćene su rijeke Ljubina, Bosna, Vogošćanski i Jošanički potok. Istraživanjem se pomaze Udruženju u upravljanju i zaštiti gazdujućih vodnih područja. Prvi rezultati današnjih analiza se očekuju za  petnaest dana.

Prema riječima prof. Samira Đuga voditelja Centra za ihtiologiju i ribarstvo pri PMF UNSA, možemo biti zadovoljani trenutnim stanjem ribljeg fonda, ali ne i stanjem čistoća rijeka i potoka koje  su ugrožene ispuštanjem otpadnih voda, fekalne kanalizacije, te bacanjem smeća u rijeke.

Svakih deset godina Udruženje SRD “Vogošća” u saradnji sa PMF zbog vlastitih potreba ali i zakonskih obaveza dužno je uraditi analizu ribarske osnove, dok se revizije rade na svakih pet ili i ranije ukoliko za to postoji opravdanost.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.