STRUJOM UBILI DVE TONE RIBA, SVE URADILI PRED ČUVARIMA: Užas na Dunavu kod Srebrnog jezera

Predsednik Ribolovačkog društva “Srebrno Jezero” Zlatko Šulović smatra da su pomor ribe izazvale ribokradice

Ribolovci kažu da su nezapamćen slučaj pomora ribe prijavili inspekciji u Velikom Gradištu gde im je rečeno da je inspektorka na bolovanju i nema ko da izađe na teren.

U zimovniku na toku Dunava kod Velikog Gradišta, koji se nalazi u sklopu turističkog kompleksa “Srebrno jezero” sportski ribolovci su u četvrtak ujutru našli ogromnu količinu uginule ribe.

Prema procenama samih ribolovaca preko tonu, ako ne i čitave dve tone, mahom bele ribe predvođene tolstolobikom. Oni kažu da je bilo dosta uginulog krupnog tolstolobika od pet i više kilograma, a bilo je i primeraka uginulih od 10 do 20 kilograma ove ribe-čistača.

Oni kažu da su nezapamćen slučaj pomora ribe na Dunavu kod Srebrnog jezera prijavili inspekciji u Velikom Gradištu gde im je rečeno da je inspektorka na bolovanju i nema ko da izađe na teren.

– Sramota da se ovakva ekološka katastrofa desi na našem Dunavu. Sumnjamo da su to uradile ribokradice i da je riba pobijena strujom ili nečim drugim. To je urađeno pred nosom ribočuvara koji tu imaju čuvarsku kućicu. Šta su radili, ne znam, ali znam da će posledice ove ekološke katastrofe biti dalekosežne i dugotrajne. Kada sam video prizor uginule ribe pošle su mi suze na oči od besa i žalosti – priča jedan ogorčeni ribolovac koji tu svakodnevno peca i kaže da je posebno ljut na gradske rukovodioce i njihove inspekcije koji nisu odmah izašli na teren nakon prijave.

Pročitajte i:   (VIDEO) Bistro BiH: Reportaža sa Boračkog jezera - 6. dio

Predsednik Ribolovačkog društva “Srebrno Jezero” Zlatko Šulović, takođe smatra, da su pomor ribe izazvale ribokradice.

– Ubeđen sam da su ovoliku ribu strujom pobile ribokradice, kojih na ovom potezu Dunava, kao i na samom jezeru ima mnogo, pošto ribočuvarska služba radi slabo. A možda rade dobro u dosluhu sa ribokradicama. Sumnjam da je riba pobijena pošto po vodi pluta samo bela riba i manje kvalitetni tolstolobik, dok kvalitetne ribe kao što su som, šaran i smuđ nigde među uginulom ribom nema – rekao je Šulović.

On je dodao i da je to zato što su “nečasni ljudi, želeći da zarade, pokupili kvalitetnu ribu”.

– Nema ih zato što su ih nečasni ljudi okupili, ostavivši iza sebe zarad lake zarade na kvalitetnoj ribi, ogromnu štetu i materijalnu i ekološku – ogorčen je Šulović.

Prema njegovim rečima tačan uzrok pomora ribe znaće se tek kada se uradi analiza od strane stručnih službi koje su na teren izašle tek nakon nekoliko njegovih urgencija, pošto je o ovoj eko-katastrofi obavestio policiju, tužilaštvo i republičku inspekciju zadužene za lov i ribolov.

Pročitajte i:   Jablaničko jezero zahvaćeno cvjetanjem algi: Da li se radi o ekološkoj katastrofi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.