Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Isplivala sramota građana: Iz rijeke Bosne izvučeno 300 guma

Članovi Sportsko-ribolovnog društva Bistro iz Kaknja iz korita rijeke Bosne izvukli su više od 300 guma za automobile i teretna vozila. Nebriga o prirodi i okruženju u kojem živimo još jednom je isplivala na površinu.
Akcija se odvija pod geslom “Volim Kakanj” u okviru koje se radi na čišćenju i uređenju obale rijeke Bosne, uklanjanju divljih deponija i ostalog smeća.

Inače do velike akcije uređenja i čišćenja korita ove velike rijeke je došlo prvi put nakon 15 godina, a za tu namjenu je izdvojeno 400.000 KM.

Sredinom augusta ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi ZDK Arnel Isak potpisao je s predstavnicima općina i gradova te javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton.

Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namjenu su izdvojena sredstva u iznosu od 423.497,60 KM za finansiranje čišćenja rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga.

Sredstva su odobrena JKP “Vis” d.o.o. Doboj Jug (70.000,00 KM), JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići (70.000,00 KM), KJD d.o.o. Maglaj (68.121,60 KM), Gradu Zenica (50.000,00 KM), Općini Doboj Jug (25.376,00 KM), Općini Kakanj (70.000,00 KM) i Gradu Visoko (70.000,00 KM).

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Općina Žepče nije se prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000 KM nisu u cjelosti utrošena.

Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša Općine Kakanj je kazao da će 70.000 KM biti utrošena na čišćenju vodotoka rijeke Bosne gdje je najizraženije onečišćenje bilo za vrijeme poplava. Potpisivanjem ugovora nastavljena je realizacija programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrijednog 1,5 miliona KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.