Iz svijetaNajnovije vijesti

Norvežanka koja putuje biciklom od južne Afrike do Norveške zbog klimatskih promjena dolazi u BiH

Teresie Hommersand započela je putovanje biciklom iz Kejp Tauna u Južnoj Africi 16. juna 2017. godine prema Norveškoj. Nakon što je šest godina živjela u Južnoj Africi, odlučila je da krene kući biciklom umjesto avionom, želeći da skrene pažnju na klimatske promjene te smanji svoj ugljenički otisak.
Ona je prešla 20.000 km i 24 zemlje u dvije i po godine.

Ona će na svom putovanju posjetiti i Bosnu i Hercegovinu gde će boraviti u Sarajevu 29. i 30. oktobra.

Na svom proputovanju, Teresie dijeli iskustva i nada se da će nadahnuti više ljudi da preduzmu akcije koje imaju za cilj smanje emisije ugljenika. Održavala je projekcije filma uz pomoć solarnog bioskopa i radila prezentacije od Ujedinjenih nacija i biblioteke u Aleksandriji – pa do škola u Sudanu i Turskoj.

Ovo je ukratko njena priča.

KAKO PUTUJEM

„Na kraju dana vožnje biciklom, obično pokucam na vrata nasumičnih neznanaca, pitajući ih da li mogu da postavim svoj šator ispred njihove kuće. Svako kaže da, bez obzira na zemlju, kulturu, religiju, etničku pripadnost, jezik i pol. Većina me takođe pozove i pridružim im se za trpezom! Nevjerovatno je i imam toliku sreću da mogu doživjeti i naučiti toliko mnogo kroz ove posebne susrete“.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

„Spavala sam sa najsiromašnijim od siromašnih. Bila sam gošća u jedinstvenom Benksijevom Walled Off hotelu. Kampovala ispod zvijezda u pustinji u Sudanu. Na obali jezera Malavi. Sa pripadnicima Masaji naroda. U bezbroj policijskih stanica i benzinskih pumpi. Ali takođe u nevjerovatnoj prirodi i beduinskim pećinama u Petri! Čak su i različite bake u Africi spavale pored mene, izvan svojih domova, kako bi se uvjerile da sam dobro. Iako nisam to tražila“.

IZAZOVI ZA ISTAKNUTI!

„Vozila sam kroz pustinju Sahare na 50° C, prešla sam jedno od najvećih svjetskih slaništa u Bocvani, proslavila Božić na 5000 m.n.v. na vrhu „Kenija“, plivala na ivici Viktorijinih vodopada, ganjao me je slon, hijene vrebale oko mog šatora, bila seksualno uznemiravana, prestravljena kada sam vidjela tragove lavova na makadamskom drumu kojim sam putovala! Stajala sam na ivici aktivnog vulkana na najtoplijem mjestu na Zemlji, naučila roniti u Egiptu, ušla sam u prvu i najveću svjetsku piramidu, posjetila Petru i plivala u Mrtvom moru! Koliko znam, ja sam prva žena koja je prošla sama kroz Tunel Sueckog kanala! Uspjela sam da dobijem posebnu dozvolu. Tako sam zahvalna na svim tim iskustvima i sada sam veoma uzbuđena zbog vožnje biciklom po Bosni i Hercegovini i Evropi! Poslednji dio do Sjevernog rta!“

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.