(BИДEO) У Сокоцу протест због градње мини хидро-електрана – “Те ријеке су наши бисери”

У организацији спортско-риболовачког друштва ”Биоштица”  у Сокоцу је данас одржан протест против најављене градње мини хидро-електрана на ријекама Каљина и Биоштица.

Грађани су окупљањем упутили протестну ноту општинској власти у Сокоцу и Министарству рударства и енергетике како би одустали од најављене изградње, а у томе имају велику подршку и људи који не живе у овој локалној заједници.

-Те ријеке су наши бисери и једино чиме се ми овдје можемо похвалити јер немамо неку значајну грађевину и ко год дође овдје одушеви се нашим природним љепотама. Имамо велику подршку тих људи да не дозволимо да се ријеке униште само да би један појединац имао користи – изјавио је Здравко Арбиња, предсједник удружења риболоваца ”Биоштица” Соколац и један од организатора данашњег протеста.

Изградња мини хидро електрана значила би и пропаст ријеке Каљине, сматрају становници села у близини ове ријеке.

-Ако ико има памети од оних који одлучују о томе он би требао да спријечи изградњу због наше будућности. Чак и генерације послије нас могу да живе од ријеке, јер су нам на овим просторима остали само туризам и пољопривреда – истиче Миланко Боровчанин који је одрастао на ријеци Каљини.

Pročitajte i:   Transgene svjetleće ribe se pojavile u brazilskim potocima

Поред самих љепота ријека општине Соколац значајан је и њихов туристички потенцијал, а посебно спортски туризам.

-Посљедњих година смо уложили много труда и енергије у одржавање разних такмичења, прије свега на ријеци Биоштици. Ове године смо имали можда и најјаче европско такмичење у риболову пастрмке и то су ствари у које треба улагати и које представљају перспективу ове регије – навео је Огњен Боровчанин, репрезентативац БиХ у риболову.

Осим грађана Сокоца подршку протесту пружили су  и људи из других општина које се сусрећу са истим проблемом.

-Дошли смо данас овдје да дамо пуну подршку овим људима у њиховој борби, с обзиром на наше лоше искуство на ријеци Прачи гдје имамо изграђене 3 мини хидро електране и четврту у изградњи. Од једне љепотице направили су катастрофу – рекао је Томица Марковић, секретар рибарског друштва ”Берег” Рогатица.

Pročitajte i:   Poziv na Kup BiH u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale - Spin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.