U Savi kod Srpca ulovljena rijetka vrsta ribe

Dugogodišnji ribolovac Dragan Tomić iz srbačkog sela Korovi, u rijeci Savi ulovio je basa, za naše vodotoke veoma rijetku vrstu ribe koju do sada niko nije ulovio, potvrdjeno je u SRD „Bistro“ Srbac.

Pojavljivanje basa u rijeci Savi predstavlja veliko iznenadjenje za ribolovce jer ova plemenita i veoma cijenjena riba potiče čak iz Amerike. Prije nekoliko godina evidentirana je u Madjarskoj i Bajskom kanalu u Srbiji. Riječ je o grabljivici, koja se lovi, isključivo varalicom – vobler, guma i leptir.

„Kada sam ulovio ovu ribu, moram priznati, nije mi pomoglo moje iskustvo i znanje o vrstama ribe – nisam znao o kakvoj je vrsti ribe riječ. Ličila je na babušku, grgeča, deveriku, smudja, ploticu, ali sam pomoć ipak našao u katalogu riba i utvrdio da je u pitanju američki bas, najpopularnija riba u Americi“, kaže Dragan Tomić.

Sretan sam što će ostati zabilježeno da sam prvi otkrio i ulovio ovu ovu ribu u rijeci Savi, dodaje Dragan, inače dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca.

Riba bas može dostići težinu do 8 kilograma. U vrijeme mrijesta ženka položi od 2 do 43 hiljade jajašca o kojima se brine mužjak. Lovostaj na ovu vrstu ribe traje od 15. marta do 15. Juna i najduži je u odnosu na druge vrste riječne ribe.

Pročitajte i:   Završena Premjer liga BiH u lovu ribe udicom na plovak za osobe sa invaliditetom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.