Najnovije vijestiUlovi

U Savi kod Srpca ulovljena rijetka vrsta ribe

Dugogodišnji ribolovac Dragan Tomić iz srbačkog sela Korovi, u rijeci Savi ulovio je basa, za naše vodotoke veoma rijetku vrstu ribe koju do sada niko nije ulovio, potvrdjeno je u SRD „Bistro“ Srbac.

Pojavljivanje basa u rijeci Savi predstavlja veliko iznenadjenje za ribolovce jer ova plemenita i veoma cijenjena riba potiče čak iz Amerike. Prije nekoliko godina evidentirana je u Madjarskoj i Bajskom kanalu u Srbiji. Riječ je o grabljivici, koja se lovi, isključivo varalicom – vobler, guma i leptir.

„Kada sam ulovio ovu ribu, moram priznati, nije mi pomoglo moje iskustvo i znanje o vrstama ribe – nisam znao o kakvoj je vrsti ribe riječ. Ličila je na babušku, grgeča, deveriku, smudja, ploticu, ali sam pomoć ipak našao u katalogu riba i utvrdio da je u pitanju američki bas, najpopularnija riba u Americi“, kaže Dragan Tomić.

Sretan sam što će ostati zabilježeno da sam prvi otkrio i ulovio ovu ovu ribu u rijeci Savi, dodaje Dragan, inače dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca.

Riba bas može dostići težinu do 8 kilograma. U vrijeme mrijesta ženka položi od 2 do 43 hiljade jajašca o kojima se brine mužjak. Lovostaj na ovu vrstu ribe traje od 15. marta do 15. Juna i najduži je u odnosu na druge vrste riječne ribe.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.