EkologijaNajnovije vijesti

Uborak – ekološka bomba kod Mostara, građani poručuju da posljedice osjeća i Hrvatska

”Posljedice rada deponije Uborak osjećaju i građani susjedne Republike Hrvatske čijim predstavnicima vlasti ćemo se uskoro obratiti kao bismo ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu ”, kazao je Omer Hujdur predsjednik inicijative ”Jer nas se tiče” na konferenciji za novinare u Mostaru.

Podsjetio je kako deponija Uborak predstavlja ekološku bombu koja šteti zdravlju građana i pravi problem za normalan život dostojan čovjeka, na što se već mjesecima upozorava.

Tom prilikom su u zajedničku borbu protiv ekološke katastrofe pozvani svi građani Mostara kojima je poručeno kako nema ”Našeg i vašeg smeća”.

U narednim danima u Mostaru će biti održana promotivno edukacijski štand putem kojeg će građanima biti predstavljene pojedinosti i sva problematika vezana za deponiju Uborak , te omogućen i konkretan način iskazivanja podrške inicijativi u vidu peticije.

”Očekujemo od odgovornih brzu reakciju na svim nivoima vlasti za rješavanje iznalaska nove lokacije za deponiju koja neće ugrožavati zdravlje i život ni jednog pojedinca i donošenje Odluke za zatvaranje postojeće deponije. O tome koliko vremena je potrebno da se nova lokacija stavi u funkciju i koliko je vremena potrebno za sanaciju postojeće je nešto što je regulisano zakonom kao i činjenica da deponija koja nema Okolišnu dozvolu predstavlja divlju deponiju koju treba zatvoriti i sanirati, Zato ih pozivamo , pomaknite se s mjesta i učinite nešto dobro u interesu svih građana našega grada”, poručio je Hujdur.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Novi rok vlastima

Istaknuo je kako su ispred njihove Inicijative i ranije predlagali da se pronađe neki prelazni modus i da se sufinancira odvoz smeća na neku drugu lokaciju te je istaknuo kako je Komisija predloženim lokacijama završila svoj dio, a da do petka 21. februara, očekuju odgovor nadležnih.

”Ako ne dobijem odgovor do petka, promijenit ćemo i mi svoje mjere. Svakim danom je sve manji i manji kapacitet trenutne deponije. Ona je do sad trebala biti zatvorena, ne kopaju novu lokaciju i ne pripremaju nove terene te ne znamo što smjeraju. Sve i da žele kod nas da je pripreme, trebali su davno početi s radovima, ali mi to nećemo dozvoliti u svakom slučaju, pogotovo bez papira”, kazao je Hujdur. Zbog toga kako je naglasio i jesu svakodnevno na Uborku mještani kao i policija koja osigurava dovoz smeća na tu lokaciju.

Odgovornost vladajućih struktura

Da se sve može kad se hoće kako kaže svjedoči primjer Tuzle gdje se za 13 mjeseci uradili sve.

”Višegodišnje nepravilno odlaganje otpada na deponiju Uborak, u blizini grada Mostara, te odlaganje medicinskog i animalnog otpada za koje deponija nije predviđena, dovelo je do zagađenja vode, zraka i zemljišta. Ugroženo je zdravlje svih građana s obzirom na to da se procjedne vode sa deponije ispuštaju u potok Sušicu koji se potom ulijeva u rijeku Neretvu. Prekoračen je zakonom dozvoljeni broj godina za postojanje deponije na jednoj lokaciji”, podsjeća Hujdur.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Također naglašava da je nadležna inspekcija utvrdila brojne nepravilnosti i nedostatke na deponiji zbog čega nije izdana okolinska dozvola, pa već godinu dana deponija radi ilegalno, bez posjedovanja okolinske dozvole, jer inspektor federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata nije nakon toga završio svoj posao.

Deponiranje pod policijskom zaštitom

Podsjetio je da deponija Uborak radi ilegalno od 4. decembra 2019. godine, kada su građani počeli svakodnevno protestovati na tom lokalitetu

Tada su građani blokirali dovoz smeća, ali uz policijske snage 9. decembra 2019. nasilno je deblokiran dovoz smeća. Od tada se pod policijskom zaštitom svakodnevno dovozi smeće, a građani sve to promatraju uz mirne proteste i šalju poruke kako je ovaj problem alarmantan za šire područje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.