EkologijaNajnovije vijesti

Neumorni Mostarci od subote drže u blokadi deponiju Uborak, stiže i federalna inspekcija

Mostarsku deponiju Uborak od subote u blokadi drže mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” jer, kako kažu, umjesto da se nalaze nove lokacije, počinju se kopati nove jame na Uborku, zbog čega na njihov poziv sutra dolazi i federalna inspekcija.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kaže kako je ovo očajnički korak mještana koji se bore za izmještanje deponije koja, kako podsjeća, radi ilegalno od 4. decembra 2019. godine i prijeti ekološkom katastrofom čitavoj dolini Neretve.

Blokirali dovoz smeća

“Od subote smo ovdje svaki dan, vraćamo kamione koji dolaze tu, a sutra očekujemo i glavnog federalnog inspektora za okoliš. Iznijet ćemo problematiku koja nas progoni, mada smo to radili nekoliko puta. Dobili smo informaciju da se počela kopati nova jama pa ćemo vidjeti, ako on ne bude reagovao, morat ćemo mi”, poručuje Hujdur.

Ističe kao mještani okolnih naselja neće dozvoliti da se bilo šta više radi bez dokumentacije, jer i ovo što se događa na Uborku već odavno je previše.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

“Saznali su da sutra dolazi federalna inspekcija pa su jučer radili na prikrivanju dokaza nerada iz proteklih mjeseci, tako što su noćas navukli zemlju na smeće koje smo mi snimili i objavili u medijima”, kaže Hujdur za Klix.ba.

Nadu polaže, kako kaže, u činjenicu da su ozbiljnost situacije shvatili ljudi na višim nivoima vlasti, jer je, kako ističe, sasvim jasno da od svih pokušaja i dogovora s gradskim vlastima nema na vidiku skorog rješenja.

Neozbiljnost gradskih vlasti

Član Inicijative ”Jer nas se tiče” Nijaz Hodžić podsjeća kao su stvari donekle pomaknute s mrtve tačke 3. februara ove godine kada su imali sastanak s predstavnicima gradskih vlasti i kada je predloženo 6 lokacija za novu deponiju.

No, da je sve to neozbiljno pokazano je činjenicom da su te lokacije tek nakon 21 dan stigle do gradonačelnika Ljube Bešlića, o čemu je javnost jučer službeno obaviještena.

“Ja sam mislio da će isti dan lokacije biti predstavljene gradonačelniku, a njima je trebalo 21 dan. To nam još jednom pokazuje koliko su neozbiljni”, kaže nam ogorčeni Hodžić.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Aktivisti smatraju kako cijela procedura u vezi s iznalaženjem rješenja ide presporo te traže da se postave jasni rokovi i poručuju da neće odustati od svoje borbe, bez obzira na posljedice.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta na Uborku za koje kažu da od početka prošle godine nema nijedan potreban dokument za rad.

Tokom 2019. godine deponiranje otpada je u dva navrata bilo blokirao, zbog čega smeće s mostarskih ulica danima nije odvženo, a potom ju deblokadu izvršila policija HNK 9. decembra.

Građani od tada svakodnevno gledaju policiju i mirno protestuju te upozoravaju na brojne načine o opasnosti kojom prijeti ilegalni rad deponije i traže način za pronalazak novih lokacija za deponiranje otpada koji neće štetiti nikome.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.