EkologijaNajnovije vijesti

Zvaničnici iz BiH i Hrvatske za jednim stolom: Kako riješiti problem odlaganja radioaktivnog otpada

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarat će danas u Bosanskom Novom sa načelnicima općina u slivu rijeke Une o aktivnostima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Prisustvo sastanku potvrdili su i načelnik Dvora i gradonačelnik Petrinje iz Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine BiH.

Sastanak će biti održan u Gradskoj vijećnici, sa početkom u 12 sati.

Ovaj sastanak dolazi nakon informacije da Hrvatska počinje realizaciju projekta Centra za zbiranjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori gdje će se skladištiti nisko i srednje radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i institucionalni radioaktivni otpad iz Hrvatske.

Početkom ovog mjeseca, na prvom sastanku Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, konstituisan je ekspertski tim kako bi se pripremio adekvatan odgovor, jer je za BiH neprihvatljiva namjera Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa BiH skladišti radioaktivni otpad.

U ekspertskom timu je 21 osoba iz nadležnih ministarstava i oblasti, profesori, predstavnici parlamentarnog Kluba Zelenih, kao i predstavnici općine Novi Grad (Bosanski Novi) i Unsko-sanskog katona.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Na čelu ekspertskog tima bit će Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.