Iz svijetaNajnovije vijesti

Pojavom koronavirusa planeta zagađena plastikom: Okeani puni maski i rukavica

Rijeka Temza u Engleskoj oduvijek je bila odraz vremena. Gospođa Maiklem koja provodi dane na obali rijeke tražeći po blatu vrijedne historijske stvari kaže kako je ova godina ostavila trag.

Nakon što je koronavirus stigao do Britanije, Maiklem na obali pronalazi samo rukavice od lateksa.

Također, u Hong Kongu na plaži Soko bilježi se povećanje nivoa plastičnog zagađenja, piše The Economist. Gary Stokes iz organizacije za čišćenje oceana OceansAsia kaže kako sve više pronalazi smeće poput plastičnih boca za piće i plastičnih vrećica. No, ono što ga je najviše iznenadilo jeste da je na plaži pronašao 70 hirurških maski za lice. Kada je očistio plažu, vratio se četiri dana kasnije, a nove maske su se opet pojavile.

Bilo u Temzi ili na zapuštenim plažama Soko, planeta je zagađen pandemijskom plastikom.

“Do podataka je teško doći, ali potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu u Americi je možda porasla za 250 do 300 posto otkako se pojavio koronavirus”, kazao je Antonis Mavropoulos iz Međunarodne udruge čvrstog otpada (ISWA), koja predstavlja tijela za recikliranje u 102 zemlje.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Veliki dio tog povećanja svodi se na potražnju proizvoda dizajniranih za sprječavanje koronavirusa, uključujući maske, vizire i rukavice. Prema prognozi Grand View Researcha, globalno tržište jednokratnih maski porast će s procijenjenih 800 miliona dolara u 2019. na 166 milijardi dolara u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.