EkologijaNajnovije vijesti

Zatražena ostavka Petra Đokića zbog loše politike u vezi s malim hidroelektranama

Nakon jučerašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj nisu usvojeni zaključci o uvođenju moratorija na male hidroelektrane, a koje je predložio SNSD u okviru rasprave o Zakonu o koncesijama, Centar za životnu sredinu traži ostavku ministra energetike RS-a Petra Đokića.

Đokić je nakon sjednice izjavio da se koncesije u RS-u dodjeljuju na bazi realnih procjena te da “ako se sve dosljedno poštuje ne bi trebalo da bude problema”, iako svakodnevno svjedočimo raskopanim koritima rijeka, uništenom biodiverzitetu te posječenoj šumi zbog gradnje i rada malih hidroelektrana.

Iz Centra za životnu sredinu navode da je ministar Đokić i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan za poziciju ministra energetike:

“Koncesije se ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra već ličnih profita gdje, povrh svega, u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere. Često se mijenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne. Ovo su sve razlozi zbog kojih bi ministar Đokić trebalo da podnese ostavku kao i zbog činjenice da je kao ministar prednost davao prljavim i štetnim projektima termoelektrana i hidroelektrana dok su solarna, vjetro i građanska energija zanemarene. Zbog toga društvo trpi i ekonomsku štetu koju plaćaju svi potrošači električne energije kroz naknadu za obnovljive izvore energije. Iz te naknade se daju podsticaji za MHE što u RS-u godišnje iznosi u prosjeku 10 miliona KM sa tendencijom rasta”, istakao je potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bjelić.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Upravo zbog netransparentne dodjele koncesija bez konsultacija javnosti u ranim fazama odlučivanja mnogi građani se bune i protestuju zbog planova za izgradnju malih hidroelektrana.

Iz Udruženja građana “Bjelava” iz Foče koje se bori za spas rijeke Bjelave čije korito devastira koncesionar Srbinjeputevi d.o.o., kažu da nisu znali da će se graditi MHE na njihovoj rijeci, a kada su saznali i vidjeli uništavanje rijeke na kojoj su odrasli organizovali su se i ustali protiv ovog štetnog projekta.

“Ponadali smo se da će proglasiti moratorijum na MHE, ali očigledno je to bilo previše za očekivati od naših zastupnika. Mi ćemo naše rijeke i dalje da branimo dok god ne dobijemo adekvatnu reakciju nadležnih organa i donosilaca odluka u RS-u koji će podržati svoj narod, a ne pojedince koji se bogate na naš račun”, istakli su iz Udruženja građanja “Bjelava”.

Mnogi poslanici NSRS-a jučer su jasno pokazali da za zaštitu rijeka ne mare. Iako su predloženi zaključci u NSRS bili labaviji od onih koji su nedavno usvojeni u Parlamentu Federacije BiH jasno je da poslanici svoj legitimitet ne zasnivaju na zastupanju javnog interesa. Politička prepucavanja i partijska takmičenja neće pomoći da se zaštite vodni resursi od uništavanja.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Centar za životnu sredinu se kroz rad Koalicije za zaštitu rijeka BiH zalaže za hitno ukidanje podsticaja za MHE te uvođenje moratorijuma na njihovu izgradnju.

“Apelujemo na narodne poslanike da samostalno pokrenu diskusiju i dođu do konsenzusa sa ciljem da se zaustavi dalja gradnja MHE i destrukcija najvećeg javnog interesa i prirodnog dobra svih građana”, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.