Iz svijetaNajnovije vijesti

Zbog zatopljenja ugrožene stotine vrsta riba o kojima ovisi čovječanstvo

CNN piše da je ovaj zabrinjavajući zaključak objavljen u naučnom časopisu Science.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrmke.

“Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 posto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. godine imati poteškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima”, naveli su naučnici.

Naučnici su utvrdili da kada bi se vlade obavezale zadržati globalno zatopljavanje do 1,5 stepena celzija broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji – samo deset posto.

“Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak pa stvarno ističemo da je važno poduzeti akcije i ispuniti političke obaveze prema smanjenju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa”, kazao je doktor Flemming Dahlke morski biolog s njemačkog instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Studiju je proveo tim naučnika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje obitavaju u morima i rijekama u klimatskim zonama širom svijeta.

Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura fokusirale su se na odrasle riblje jedinke.

Sad su naučnici proučili kako rast temperatura djeluje na najosjetljivije periode života ribe – one koji su presudni za razmnožavanje i opstanak vrste.

U gotovo svim slučajevima riblji embriji i ribe koje se spremaju proizvoditi jajašca i spermije osjetljivije su na temperaturne promjene od odraslih riba i riblje mlađi.

“Postoji razlika u toleranciji na promjene temperature od gotovo 20 stepeni celzija između ribljih embrija i odraslih riba”, naveo je Dahlke.

Naučnici upozoravaju da se mnoge ribe neće moći prilagoditi na promjene temperature s obzirom na brzinu kojom se zagrijava planeta.

Danas oko tri milijarde ljudi ovisi o ribama kao izvoru hrane.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.