Najnovije vijestiReportaže

Trnovačko jezero, nebeski raj na zemlji

IZNAD TRNOVAČKOG JEZERA SA VIDIKOVCA POGLED OTVOREN NA SVE STRANE

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Uz srdačnu dobrodošlicu, domaću rakiju i kafu na Trnovačkom jezeru nas je dočekao Miloš Ćalasan, rukovodilac na jezeru. On nam je pričao o prirodnim ljepotana ovog mjesta i proveo nas kroz naljepše predjele oko jezera, Vidikovca i Volujaka.

Sa Vidikovca se pruža nevjerovatan pogled na Trnovačko jezero i okolna visoka brda i planine. Ovo prelijepo jezero je u obliku srca koje simbolizuje ljubav. Jezero je raj na zemlji i nalazi se u krajnjem zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema BiH.

Sa južne strane jezera pruža se planina Volujak, a sa sjevera Maglić. U podnožju planine Maglić na 1520 metara n/v, leži jedan od poslednjih dragulja netaknute prirode u svojoj smaragdno zelenoj ljepoti. I kada se pogleda njegova dalja okolina stiče se utisak da je u pitanju neka bajka.

Doći do jezera i nije baš tako lako. Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš Sedla, gornjeg dijela prašume Perućice i Prijevora. Sa Prijevora vodi planinarska staza dužine 5 kilometara, kroz Suhu jezerinu, i do jezera se može stići za dva sata hoda.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda.

Trnovačko jezero leži na 1520 metara n/v. Ovo jezero je dugačko 825 m, a širok 715 m. Nad plitkim zapadnim dijelom jezera voda je bistra i u tankom sloju bezbojna. Povećanjem dubine u pravcu istoka voda je sve intezivnije zelenkate boje i prelijepo mjesto za kupanje. Jezero je bogato pastrmkom i ljubitelj ribolova mogu loviti ribu uz dnevnu dozvolu od 15 eura.

Okolina jezera nudi neiscrpne mogućnosti višednevnih planinarskih tura i uspona na više vrhova, od kojih je svakako uspon na Maglić, kao najviši vrh BiH sa svojih 2386 metara n/v. Najatraktivnija staza koja vodi sa sjevera je ujedno jedan od najlakših smjerova penjanja na Maglić, ali i najduži dio uspona.

Svaki posjetilac dužan se evidentirati i platiti ulaz od 1 euro. Predviđena je dnevna naknada od 1,5 eura po osobi za kampovanje, a  za loženje vatre po predviđenom ložištima plaća se 5 eura, a uz to se dobiju i drva.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Miloš Ćalasan, istinski domaćin i ljubazan čovjek koji zna kako da lijepo ugosti i dočeka svakog gosta, ima i svoju kućicu u kojoj se može prenoćiti, uz plaćanje 5 eura po osobi.

Na Trnovačkom jezeru zatekli smo nekoliko grupa izletnika, iz Sarajeva, Omer i Zarka Hasanbegović i Alija Bajrović. Sa Pala bila je grupa ljubitelja prirode i visina. Na jezeru je bila jedna grupa mladića koji su se kupali u čistoj kristalnoj vodi. Svi su nam rekli da je Trnovačko jezero i okolna brda nebeski raj na zemlji.

Na Trnovačkom jezeru, Miloš Ćalasan koji već devet godina boravi na ovom lijepom jezeru, u toku ljeta i sve do zime dočekuje i ispraća sve ljubitelje prirode i planina. Čovjek je za svaku pohvalu kako lijepo sa gostima razgovara i priča im o prirodi i ćudima planina ovog kraja. On ulaže sve napore da posjetioci budu zadovoljni kada dolaze na ovo jezero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.