EkologijaNajnovije vijesti

Nemar građana: Ružan prizor u centru Sarajeva – Koševskim potokom teče krv

Ružan prizor dočekao je jutros građane Sarajeva. Naime, kroz Koševski potok od ranih jutarnjih sati teče krv koja najvjerovatnije potječe od ostataka kurbana.

U tradiciji islama oduvijek je običaj da se ostaci kurbana (drob, kosti) zakopaju u zemlju ili spaljuju, a nikako da se bacaju životinjama ili ostavljaju u prirodi.

Iako u potoku nema ostataka kurbanskog mesa, građani kažu kako je potok od ranih jutarnjih sati obojen krvlju.

“Inspektori veterinarske inspekcije danas, kao i za svaki Kurban-bajram, obavljaju veterinarsko zdravstveni pregled životinja, kako u registrovanim objektima za klanje, tako i na imanju IZ BiH Jarčedolima na kojem se nalazi objekat uslovan za obredno klanje životinja, pregled kao i privremeno konzerviranje hlađenjem kurbanskog mesa koje će se podijeliti”, rekao je glavni veterinarski inspektor Selmir Velić.

Dodao je kako su za krv u Koševskom potoku saznali iz medija, te kako se okolnosti pod kojima se ovo desilo još uvijek provjeravaju.

“Napominjemo da se sa nejestivim dijelovima kurbana mora postupati kako prema vjerskim, tako i prema propisima iz oblasti zaštite okoliša. Nejestive dijelove nužno je odložiti zakopavanjem na vlastitom imanju i tako spriječiti zagađenje okoline zakopavanjem”, zaključio je.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.