Najnovije vijestiReportaže

ZELENGORI U POHODE: Sa Zelengore posjetioci nose najljepše utiske

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Zelengora je jedna od najljepših i najinteresantnijih planina dinarskog sistema. Posebnu draž Zelengori daju njene „gorske oči“ – bistra glacijalna jezera smještena u samim podnožjima njenih vrhova: Orlovačko, Kotlinačko, Štirinsko, Jugovo, Crno i Bijelo jezero, te jezera na Donjim i Gornjim Barama.

Ovih dana na Zelengori, ljepotici naših planina, borave brojni planinari, turisti, izletnici i ljubitelji planina iz Gacka, Bileće, Foče, Goražda, Tjentišta, Sarajeva, Visokog i drugih krajeva naše zemlje. Ovdje je nebeski raj na zemlji.

Nekako poput ljudskih bića, i planine imaju svoje specifične osobine, svoje karakterne crte, svoju narav, svoju fizionomiju kojom zrače. Sa Zelengore posjetilac nosi najljepše utiske.

Ova je planina nevjestinski svečana i spada u najplemenitijie planinske predjele. Ona djeluje i privlačno i gostoljubivo.

Na Bregoču smo zatekli izletnike iz Sarajeva, Sabaheta i Džemo Imamović, Zarka i Omer Hasanbegović i Alija Bajrović, a tu su i planinari iz Goražda – Fahrudin Hasović, Suljo Mašala i Mustafu Šeko. Iz Visokog su bili Omer Omerbegović, Jasmina Ferhatović i Selma Šahinović, mladi ljubitelji planina. Svi su nam rekli da su oduševljeni prirodnim ljepotama Zelengore i da su uživali na čistom planinskom zraku, te da sa ove planine sa sobom nose najljepše utiske.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Na Zelengori kod Orlovačkog i Jugovog jezera brojni su posjetioci koji se kupaju u čistoj jezerskoj vodi. Oni koji vole duge maršute putovanja, najviše putuju, dva sata hoda od Orlovačkog jezera se nalazi najveći vrh Zelengore, Bregoč (2.014 m). Sa ovog vrha pruža se izvanredan pogled na veliki dio ove planine.

Na Zelengori najljepše i najposjećenije je Orlovačko jezero (1438 m n/v). Ovo prelijepo jezero smješteno je u travnatoj dolini ispod Orlovca na sjeveroistoku i Stoga na jugu. Kraj samog jezera ima izvor koji utiče u jezero. Površina je oko 3,5 hektara, a najveća dubina jezera je oko 5,50 metara. Jezero je pogodno za kupanje i lijepo za lov pastrmke. Dozvole se mogu kupiti u NP Sutjeska, a cijena dozvole 20 KM.

Sa ovog jezera moguće je pohoditi više vrhova: Stog, Ljeljen, Orlovac, Orufa, Košuta, Videž, Kalelija, Todor, Kozje strane, Trebova, Bregoč, Zavidež i druge.

Zelengora je u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska i lovočuvari ovog Parka vode brigu o zaštiti prirodnih resusa i plemenite divljači. Prvi čovjek parka je Dejan Pavlović, čovjek kojeg krase sve ljudske vrline.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Do Zelengore možete doći iz dva pravca, sa puta Tjentište – Gacko, na prevoju Čemerno skrenete desno gdje vas čeka 23 kilometra lošeg makadamskog puta, a iz pravca Kalinovika je 25 km istog takvog puta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.