Krivične prijave protiv načelnika Jablanice i vijećnika zbog male hidroelektrane

Udruženja građana “Za Doljanku” pokrenulo je krivične prijave protiv, kako navode, odgovornih za ekocid na rijeci Doljanci, kojim želi potvrditi sumnje na korupciju i zloupotrebu položaja u procesu izdavanja dozvola za izgradnju male hidroelektrane.

“Pokrenuli smo krivične prijave pod sumnjom na počinjena krivična djela iz Člana 383. Krivičnog zakona za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te eventualno drugih krivičnih dijela suprotno propisanim zakonima. Prijave su pokrenute protiv načelnika općine (Salema Dedića op.a.), predsjedavajućeg Općinskog vijeća i vijećnika iz saziva 2012-2016 i saziva 2016-2020, te predsjednika i savjeta MZ Jablanica II saziv 2012-2016”, ističu iz tog udruženja.

Pored krivičnih prijava pokrenuli su i dvije tužbe.

“Prva tužba je za pokretanje upravnog spora protiv FERK-a radi poništenja Rješenja FERK-a kojim se izdaje dozvola za rad mHE Zlate na rijeci Doljanka. Druga tužba za pokretanje upravnog spora protiv Rješenja kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojim su izdali vodnu dozvolu za mHE Zlate na Doljanci“, pojašnjavaju iz Udruženja građana “Za Doljanku”.

Pročitajte i:   Nakon pomora ribe u Pepelarskoj rijeci: Obavještenje iz SRD ‘Bosna’ Žepče

Vjeruju u ispravnost pravne borbe i pozivaju nadležni sud da poduzme sve u rasvjetljavanju pravnih nezakonitosti koje su istakli.

“Još jednom pozivamo institucije koje u ovom trenutku mogu djelovati, da preuzmu svoju odgovornost i već danas zaustave daljnji ekocid na rijeci Doljanci”, poručili su.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.