EkologijaNajnovije vijesti

Eko-organizacije podnijele žalbu protiv BiH zbog hidroelektrana na Neretvi

Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste

Organizacije za zaštitu životne sredine podnijele su u četvrtak, 22. oktobra, žalbu protiv Bosne i Hercegovine Sekretarijatu Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretva od planiranih osam hidroenergetskih objekata. Žalbu su podnijele organizacije: Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža.

Planirani projekti na tom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sistem od sedam manjih hidroelektrana, koje čine hidroenergetski sistem (HES) Gornja Neretva.

– Te hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke – dionice od oko 30 km – u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi – smatraju iz nevladinih organizacija.

Žalba tom sekretarijatu uslijedila je nakon žalbe koju je ta grupa organizacija podnijele ranije ove godine Sekretarijatu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za te projekte.

– Procjene utjecaja na životnu sredinu urađene za te projekte identificirale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke – navodi se u zajedničkom saopćenju organizacija – prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.