Gradovi Bihać i Istočno Sarajevo potpisali Deklaraciju o zabrani izgradnjehidroelektrana

Deklaraciju «Opštine bez brana» danas je, nakon sastanka sa predstavnicima Koalicije zazaštitu rijeka BiH, potpisao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, obavezavši se da nećeizdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporukuza izgradnju brana ili hidroelektrana nateritoriji ove opštine bez konsultacija sagrađanima.

Vijećnici Bihaća su već usvojili Deklaraciju o zaštiti rijeke Une, a ovom Deklaracijomstavljaju pod zaštitu i ostale rijeke oveopštine.

“Ja sam danas u ime svih građanki i građanagrada Bihaća potpisao Deklaraciju o opštini, odnosnu gradu bez brana. Deklaraciju sampotpisao u suradnji sa Koalicijom za zaštiturijeka i zahvaljujem se ljudima koji takozdušno i odlučno brane rijeke Bosne iHercegovine. Ako igdje postoji grad i građanitoga grada koji žive sa svojom rijekom, kojise rađaju sa svojom rijekom, koji je štite ičuvaju, onda smo to mi Bišćani i mislim da onaj slogan “Grad zaljubljen u svoju rijekunajbolje govori o tome svemu. Bez obzira kou budućnosti bio u vlasti, koja politička partijai ko gradonačelnik, ja sam siguran da nikad u Bihaću neće biti dozvoljena izgradnja bilokakvih zahvata na rijeci Uni. Za nas je Una ovdje zaista životno važna, mi se ponosimo s njom,  to je dio života Bišćana i oko toga nećebiti kompromisa. Želim takođe da naglasim da se iza te velike priče oko malih hidrocentralanajčešće kriju interesi investitora, korupcija ikupovanje podrške političara i mi na takveigre nikada nećemo pristati, kazao je Fazlić.

Pročitajte i:   Jezero Modrac: Poziv na takmičenje u lovu ribe udicom sa hranilicom (Feeder)

Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnusredinu i predstavnik Koalicije za zaštitu rjekaBiH je naglasio da su svaki potok i svakarijeka važni za život flore, faune i ljudi.

Bišćani su uvijek bili posvećeni svojoj jedinojsmaragdnoj ljepotici, a njene pritoke sujednako važne. Ovakvo opredjeljenje gradaBihać daje novu energiju jer podrška raste, što nas uvjerava da smo na dobrom putu

Prošle sedmice je, na prijedlog predsjednikaSkupštine grada Istočno Sarajevo MiroslavaLučića, deklaraciju «Opštine bez brana» usvojila i Skupština grada Istočno Sarajevo u čijem sastavu su opštine Istočna Ilidža, Pale, Istočni Stari Grad i Trnovo, kao i opštineSokolac i Istočno Novo Sarajevo, koje su većpotpisale Deklaraciju.

Lučić je istakao da je Skupština gradajednoglasno usvojila Deklaraciju, čime sujasno izrazili svoj stav da ne žele izgradnjuMHE na prostoru Istočnog Sarajeva. Oni poručuju svima koji planiraju praviti MHE narijekama na teritoriji njihovog grada nećeimati podršku lokalne samouprave.

Štaviše, spremni smo da se zajedno sastanovnicima Istočnog Sarajeva ipredstavnicima udruženja za očuvanje životnesredine, suprotstavimo pokušajima izgradnjeMHE.

Iz Udruženja Aarhus centar u Sarajevu ističuda su nakon obilaska terena i lokaliteta gdjeje izgrađena MHE “Podivičshvatili da se mora hitno djelovati kako bi se spriječila daljadegradacija Kasindolske rijeke izgradnjomMHE “Samar” i MHE “Slapi”.

Pročitajte i:   1. Kup Jadransko podunavskih zemalja u disciplini SPIN

U suradnji sa predstavnicima neformalnegrupe građana “Stop MHE na Kasindolskojrijecipočetkom mjeseca septembra obratilismo se i predsjedniku Skupštine GradaIstočno Sarajevo, Miroslavu Lučiću,  a koji je podržao našu inicijativu i predložio da se DeklaracijaOpštine bez branastavi nadnevni red Skupštine grada. PredsjednikSkupštine je ispunio svoje obećanje i vrationadu lokalnom stanovništvu koje se bori da zaštiti prirodna bogatstava”, kazala je EminaVeljović, izvršna direktorica Aarhus centra u Sarajevu.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicijeza zaštitu Rijeka BiH ističe da je potpisivanjuDeklaracije prethodila dobra komunikacija sapredstavnicima gradova Bihać i IstočnoSarajevo.

Drago nam je da su nadležni u Bihaću iIstočnom Sarajevu prepoznali važnost oveDeklaracije i da su svojim potpisom podržaliinicijativu koja je od ogromnog značaja zaočuvanje prirodnog bogatstva cijele Bosne iHercegovine. Ovim putem pozivam ostaleopštine i gradove da se pridruže inicijativiOpštine bez brana”, kako bismo zajednosačuvali naše rijeke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.