EkologijaNajnovije vijesti

Gdje su nestale endemske vrste riba u Livanjskom polju?

U posljednjih pola godine rađeno je terensko istraživanje Livanjskog polja i utvrđeno da su od pet endemskih vrsta riba pronađene samo dvije.

Terensko istraživanje je provedeno u okviru projekta Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru, izrade ribarske osnove i monitoringa kvalitete voda.

“Livanjsko polje, najveće krško polje na svijetu iznimno kompleksnog hidrološkog sustava, je poznato po bioraznolikosti. Zaštićeno je Ramsarskom konvencijom te uvršteno u potencijalna Natura 2000 područja.

Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine još nisu prepoznale prirodno bogatstvo Livanjskog polja i do sada ono nije zaštićeno niti jednim BiH zakonom”, istakli su iz Udruženja WWF Adria.

Projektom Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru, koji provodi Udruga Dinarica, a financira Critical Ecosystem Partnership Fund istražuju se populacije pet endemskih vrsta riba: oštrulj, podbila, sitnoljuskavi klen, dinarska pijurica te dalmatinska drlja.

Istraživači su upozorili da su u proteklim terenskim istraživanjima, kao i u ljetos izrađenoj ribarskoj osnovi te monitoringu kvalitete voda, pronađene samo dvije od ovih pet endemskih vrsta.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

U jezerima Mandek i Buško jezero endemi nisu pronađeni, dok su u potoku Mandek (uzvodno i nizvodno od umjetnog jezera Mandek) pronađeni buški klen i podbila.

“Nestajanje endema vjerojatno je uzrokovano prekomjernim spuštanjem nivoa vode u ljetnom periodu zbog velikih suša i punktiranja rupa u Buškom jezeru od strane HEP-a. Dodatni razlog nestajanja autohtonih vrsta je i ubacivanje predatorskih vrsta poput babuške koja je u velikim količinama pronađena u jezeru Mandek na zadnjem terenskom istraživanju 23. listopada 2020. godine”, kazala je Sanja Duranović, istraživač na Projektu i doktorantica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostar.

Do kraja godine namjeravaju uraditi još jedno višednevno istraživanje u nadi da će se pronaći endemske vrste.

“Ukoliko budu pronađene, namjera ih je čipirati u cilju praćenja njihovih migratornih putova. Sve endemske ribe Livanjskog polja uvrštene su na listu ugroženih vrsta Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) te je neophodno zaštititi njih i njihovo stanište”, saopćili su iz WWF Adria.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.