Aktivisti: Rijeke nam privatiziraju i guraju u cijevi, glasajte za zaštitnike okoliša

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije u organizaciji Čuvara rijeka iz Koalicije za zaštitu rijeka u BiH pod nazivom “Glasaj za okoliš!”.

Aktivisti smatraju da su najbolji kandidati na predstojećim izborima one osobe koje vode posebnu brigu o okolišu, jer bez zdravog okoliša zajednica i pojedinac ne mogu opstati.

Emina Veljović, direktorica Aarhus centra obratila se javnosti ispred sarajevske Vječne vatre i objasnila suštinu problema čije rješenje čuvaju građani ove zemlje.

“Ovdje smo u duhu predstojećih izbora kako bismo naglasili građanima da prilikom biranja budućih kandidata uzmu u obzir okoliš. Na brošurama smo naveli sve što se nije uradilo – imamo nečist zrak, cunami gradnje malih hidroelektrana i nepropisno odlaganja otpada”, kazala je Veljović

Ona je naglasila da je lokalna zajednica početna tačka djelovanja, ali je podvukla kako federalne vlasti još nisu usvojile Zakon o zaštiti okoliša.

“To nije uradio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to je kočnica na putu ka EU”, kazala je Veljović

Lejla Kusturica iz Fondacije “Atelje za društvene promjene – ACT” rekla je da svi građani, bez obzira da li bili mladi ili stari, moraju uzeti stvari u svoje ruke.

Pročitajte i:   Održano 7. i 8. kolo Premijer lige BiH u mušičarenju

“Prolaze godine i svjedočimo velikoj otimačini naših dobara. Rijeke bivaju privatizirane, a izgradnjom MHE narušava se život ljudi i životinja koji zavise od tih rijeka. Mi smo sa rijeke Ugar još jednom pozvali Vladu Federacije BiH da požuri sa donošenjem zakonskih i podzakonskih rješenja kako bi se spriječila gradnja MHE. Ugar će cijeli biti stavljen u cijevi ako se ispuni ono što je planirano”, poručila je Kusturica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.