EkologijaNajnovije vijesti

U Jajcu planirana gradnja dvije male hidroelektrane nedaleko od vodopada i centra grada

Općina Jajce je 24. novembra na svojoj web stranici objavila poziv za javnu raspravu povodom izgradnje dvije male hidroelektrane koje bi trebale biti izgrađene blizu čuvenog vodopada, odnosno centra grada.

Početkom oktobra ove godine, preduzeće “Bosnia Green Energy Project” iz Sarajeva je podnijelo zahtjev za dodjelu koncesije Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK. Ministarstvo je zahtjev proslijedilo Općini Jajce jer je jedan od uslova za provođenje procedure za dodjelu koncesije saglasnost Općinskog vijeća Jajce, čiji vijećnici imaju 60 dana da se oglase po ovom pitanju.

Koncesija na 30 godina

Uz zahtjev za dodjelu koncesije na 30 godina, dostavljen u formi pisma namjere, podnosilac zahtjeva firma “Bosnia Green Energy Project” iz Sarajeva je dostavila Studiju o ekonomskoj opravdanosti sa idejnim rješenjem MHE “Elektrobosna” i MHE “Pijavice” na rijeci Plivi. Studiju je izradila projektantska firma “Sendo”, registrovana u Novom Sarajevu kao društvo sa ograničenom odgovornošću za projektovanje, inžinjering, gradnju i promet.

U pismu namjere koje potpisuje Muhamed Šabić, direktor “Bosnia Green Energy Project” navodi se opredjeljenje investitora da MHE “Elektrobosna” i MHE “Pijavice” gradi na lokaciji derivacijskog kanala nekadašnjeg jajačkog giganta “Elektrobosna“. Kanal je izgrađen 1899. za prvu hidroelektranu u Bosni i Hercegovini. Iako je spomenuta hidroelektrana prestala s radom 1957 godine, nakon izgradnje HE Jajce I, investitor u Studiji ekonomske opravdanosti navodi da su cjevovod, vodozahvat sa hidromehaničkom opremom i kanal u dužini 3.500 metara još uvijek u funkciji i u dobrom stanju.

Projektna dokumentacija otkriva da MHE “Elektrobosna” raspolaže instaliranom snagom od 1538 kW i mogućom godišnjom proizvodnjom 7937 GWh. Radi se o protočnoj MHE čiji se vodozahvat nalazi na desnoj obali Velikog plivskog jezera.

Prilikom izbora tehničkih parametara ove MHE, predviđeno je da se postojeći cjevovod prečnika 600 mm i dužine 214 metara (koji je služio za dovod vode za potrebe rashladnog sistema tvornice “Elektrobosna”), zamijeni sa novim cjevovodom prečnika 1200 mm i dužine 307 metara koji će voditi vodu do lokacije nove mašinske zgrade.

Na priloženoj slici je lokalitet šireg područja MHE “Elektrobosna”, položaj objekata postrojenja (položaj zahavta, postojeće trase dovodnog derivacionog kanala i derivacionog cjevovoda, vodne komore, tlačnog cjevovoda i strojare) u odnosu na grad Jajce.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Ukupni iznos ove investicije je 2.310.000 KM. Finansiranje MHE “Elektrobosna” je urađeno pod pretpostavkom kreditnog zaduženja u iznosu od 2 miliona i 79 hiljada KM (90%) te ulaganjem 231.000 KM vlastitog kapitala (10%). Kreditna otplata je planirana na šest godina, uz jednogodišnji grejs period. Finansiranje ovog projekta je po osnovu koncesije na 30 godina, sa plaćanjem koncesije od 3% od ostvarenog prihoda.

Osim MHE “Elektrobosna”, isti investitor je planirao gradnju još jedne MHE u mjesnoj zajednici Pijavice. MHE “Pijavice” raspolaže snagom od 1458 kW i mogućom godišnjom proizvodnjom od 6300 GWh. Investitor je analizama utvrdio da je i za ovu MHE prihvatljiva lokacija kanala bivše “Elektrobosne”, kojeg će koristiti i MHE “Elektrobosna”.

Dakle, planirano je da se obje MHE vodom napajaju iz istog kanala. Studija o ekonomskoj opravdanosti navodi da je lokacija pogodna jer omogućuje korištenje infrastrukture izgrađene u istu svrhu 1899. godine. I ova MHE bi bila protočnog, derivacijskog tipa, a sastojala bi se od vodozahvata, derivacionog kanala, tlačnog cjevovoda i strojare, u koju se smješta potrebna hidromašinska i elektro-oprema.

Prilikom izbora tehničkih parametara MHE “Pijavice”, predviđeno je da se maksimalno iskoriste postojeći derivacioni dovod. Osim toga, investitor “Bosnia Green Energy Project“ planirarekonstrukciju zadnjih 270 metara kanala, i to na način da se urade novi unutrašnji betonski zidovi kanala.

Osim toga, na lokaciji postojećeg muljnog ispusta planirano je uraditi novi vodostan sa hidromehaničkom opremom iz kojeg će se voditi tzv. GRP cjevodod prečnika 1500 mm niz padinu do desne obale rijeke Plive. Za cjevovod je odabran potez koji djelomično koristi trasu nekadašnjeg odvodnog kanala i cjevododa za odvođenje mulja iz kanala, koji ide preko dvije parcele, dolazi na postojeći put, prolazi sa zapadne strane prodajnog centra „Best“, te prolazi ispod ulice Donje Pijevice do desne obae rijeke Plive.

Ukupan tlačni cjevovod, ukupne dužine do strojare 225,72 metra bit će na izlazu iz komore i na lomovima cjevovoda osiguran betonskim anker blokovima. Na djelu gdje cjevodod prolazi ispod ulice Donje Pijavice investitor planira gradnju betonskog propusta. Preostali dio cjevovoda prolazi ispod parka u Pijavicama.
Na kraju tlačnog cjevovoda, na desnoj obali Plive, nalazi se strojara koja zauzima dio parcele K.Č. 3221 K.O. Jajce 1.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Konstrukcija objekta strojare je armirano betonska, skeletna sa stubovima na temeljnim stopama povezanim gredama. Dimenzija strojare čija je gradnja planirana na desnoj obali Plive je cca 11,30×8,59 metara.

U strojari je smještena jedna Fransis turbina sa pripadajućom opremom, transformatorom u ograđenom prostoru i ostala elektro oprema za upravljanje.

Iz turbine se voda odvodi ukopanim betonskim pravougaonim kanalom dimenzija 2,6×2,3 metra, dužine cca 116 metara do ispod prve kaskade na rijeci Plivi. Vidljivi izlazni dio kanala ukopiće se u postojeću kaskadu i bit će oblažen sedrom.

Vrijednost imovine kao ukupne investicije za MHE “Pijavice“ iznosi 2 miliona i 818 hiljada KM. Od toga, kreditni dio iznosi 2 miliona i 536 hiljada KM (90%), a vlastito ulaganje 281.800 KM (10%). Vrijeme otplate kredita za ovu MHE je osam godina, uz grejs period od jedne godine. Javna rasprava planirana za 9. decembar.

Prije nego se Općinsko vijeće izjasni po ovom zahtjevu obaveza je prethodno provesti javnu raspravu. Kao što je navedeo na web stranici Općine Jajce, javna rasprava će se održati u srijedu, 9. decembra u Velikoj sali Općine Jajce sa početkom u 11:00 sati.

Detaljne informacije o MHE “Pijavice“ i MHE “Elektrobosna“ možete dobiti u Službi privrede Općine Jajce (kancelarija broj 50) svakim radnim danom od 07:00 do 15:30 sati.

Svoje primjedbe i sugestije građani mogu dostaviti u pismenoj formi putem pisarnice Službi privrede Općine Jajce, sa naznakom JAVNA RASPRAVA – Projektovanje, izgradnja, korištenje i održavanje MHE “Pijavice“ i MHE “Elektrobosna”.

Iz Općine napominju da će se javna rasprava održati u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Broj prisutnih ograničen je na maksimalno 30 učesnika uz obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje minimalne distance od 2 metra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.