EkologijaNajnovije vijesti

Zvanično odbijen zahtjev investitora za izgradnju dvije MHE na Bunskim kanalima

Zahtjev investitora “Hercegovina građevinsko zanatstvo” d.o.o. – Podružnica obnovljivi izvori Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dvije mini hidroelektrane (MHE) na lokalitetu Bunskih kanala ponovo je odbijen.

Rješenje o odbijanju ovog zahtjeva doneseno je nakon što je ekološka udruga “Majski cvijet” dostavila neophodnu dokumentaciju sa 5.000 potpisa građana koji se protive izgradnji dvije MHE.

“Ovo rješenje za nas predstavlja uspjeh i potvrdu da borba nije uzaludna te nam daje podstrek da ne odustanemo od ostvarivanja cilja. Posebno ističemo da je u oktobru Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima. Sve ovo potvrđuje brojne nepravilnosti u ovom slučaju i mi nećemo stati dok se u potpunosti ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima”, kazao je Oliver Arapović iz ekološke udruge Majski cvijet za mostarski Bljesak.

Iz ove udruge su izjavili kako nastavljaju borbu te kako neće odustati sve dok ne dostignu svoj cilj – potpunu zabranu izgradnje MHE na Bunskim kanalima.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.