Najnovije vijestiTakmičenja

Хуко хуко куп: Уловљено седам младица- Јајчанин најбољи

На дводневном „Хуко хуко купу“, такмичењу у лову „дринске краљице“ у Фочи, уловљено је седам младица и свих седам је враћено у воду, а прво мјесто освојио је Бранислав Леовац из Јајца који је имао два улова, од 71 и 61 центиметар.

Да надмудри двије младице успио је и Душко Дујаковић из Теслића, дужине 67 и 51 центиметар, тако да му је припало друго мјесто, док су трећу позицију подијелили Борис Самарџија из Фоче и Слободан Крлић из Београда који су уловили по једну младицу идентичне дужине, од 68 центиметара.

На такмичењу које је организовало Спортско-риболовно друштво “Младица”из Фоче, на почетних 30 километара Дрине, младицу су ловила 32 такмичара из Републике Српске,Федерације БиХ И Србије, а због епидемије вируса корона изостали су младичари из осталих земаља у окружењу.

Побједник такмичења Бранислав Леовац, члан Спортско-риболовног удружења „Златовчица“ из Јајца прву младицу уловио је на цофа, а другу, дужу, и то у сумрак на воблера.

„Други пут ми је да сам на овом такмичењу, први пут сам био прије двије године, када првог дана није било чак ни спадања рибе, ниједног загриза рибе, а сада за два дана седам комада. Младицу је изузетно тешко уловити, зна проћи и по мјесец дана да се ниједна не закачи, тако да је посебан осјећај када се улови“, прича Леовац.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Он је навео да се на Дрину вратио због њене изузетне љепоте, те да су ове године услови за риболов били одлични- одговарајући ниво воде и тек блага замућеност од кише.

„Мислим, ипак, да је добром улову највише допринио добар рад домаћег Спортско-риболовног друштва „Младица“. Много значи тај ревир, мрестилиште од пар километара гдје се младица не дира, а величина уловљених риба говори да ту успије мријест“, истакао је Леовац.

Он је напоменуо да је највећа вриједност овог такмичења то што промовише начин риболова „ухвати и пусти“ за који се спортски риболовци највише залажу, што је поготово важно за младицу која је ријетка и угрожена врста.

Другопласирани Душко Дујаковић, члан теслићког СРД „Усора“ каже да обилази слична такмичења у земљама у окружењу и да је ријетко да се оствари овако добар улов од седам младица.

„То је знак да СРД „Младица“ Фоча тај посао ради веома добро. За младицу је потребно доста стрпљења и физичког напора. То је угоржена врста и свака уловљена и пуштена риба је велики корак ка обнављању и чувању те племените рибе“, рекао је Дујаковић.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Предсједник СРД „Младица“ Милан Рудинац истиче да су и временске прилике биле идеалне, те да је одзив био одличан упркос епидемији вируса корона.

„Трудимо се да што више радимо на чувању рибе и на порибљавању и ево већ се то види након четири године да се позитивно одразило и на улов“, рекао је Рудинац.

Такмичење названо по латинском имену за најатрактивнију племениту врсту ријечне рибе, након паузе од 12 година, на најчистијем дијелу тока Дрине обновљено је 2018. године.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.