Nadležni u RS-u o otpadu na Drini: Hitno ćemo tražiti sastanak s ministrima iz Srbije i Crne Gore

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a hitno će inicirati sastanak s novim resornim ministrima Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada na rijeci Drini.

U Ministarstvu su naveli da je ovo dugogodišnji problem na koji Vlada Republike Srpske već dugo upozorava.

“U nekoliko navrata smo pokušali organizovati tripartitni sastanak nadležnih ministarstava Srbije, Crne Gore i RS-a, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor”, naveli su u Ministarstvu.

Najveći problem, tvrde, leži u rijeci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija.

“Bio je cijeli niz sastanaka sa direktorima hidroelektrana na tom području i sa načelnicima općina, s nadležnim ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori do sada nisu pokazali interesovanje za rješavanje ovog problema”, istakli su u Ministarstvu.

Direktor Hidroelektrana na Drini Nedeljko Perišić izjavio je ranije da je na krunu brane u Višegradu pristiglo skoro četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usljed pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad ovog preduzeća.

Pročitajte i:   Poziv na turnir 'Novogradski dani 2022' u sportskom ribolovu

Perišić je rekao novinarima da je zbog velike količine vode koja je posljednjih dana prolazila rijekom Drinom došlo do pucanja gornje lančanice koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

“U gornjem toku rijeke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama rijeke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše rijeke Lim”, dodao je Perišić.

Očekuje da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.