EkologijaNajnovije vijesti

Ministar Košarac organizovao sastanak zbog problema plutajućeg otpada na Drini

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas u Sarajevu sastanak u vezi sa rješavanjem problema otprilike četiri hiljade kubika plutajućeg otpada koji je dospio na krunu brane Hidroelektrane “Višegrad”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i preduzeća ”Hidroelektrane na Drini”, na čiju inicijativu je ovaj susret organizovan, kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije.

Na današnjem sastanku konstatovano je da je od izuzetne važnosti obezbijediti stabilnost energetskog sektora i zaštitu životne sredine, te dugoročno rješenje za predmetni problem.

”Sa tog aspekta, uvažavajući činjenicu da su sektori energetike i ekologije u primarnoj nadležnosti entiteta, dogovorili smo da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležna entitetska ministarstva, te rukovodstvo preduzeća ‘Hidroelektrane na Drini”, zatraže radni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore. Cilj nam je da na trilateralnom nivou otvoreno razgovaramo o ovom problemu i pokušamo naći dugoročna rješenja, jer je očigledno da ona koja su bila produkovana u 2019. godini nisu bila dugoročna”, poručio je ministar Košarac.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Ukazujući na potrebu očuvanja dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti aktivnosti na trilateralnom nivou, te putem radnih tijela tražiti rješenja koja će spriječiti da otpad sa deponija iz Srbije i Crne Gore slivom rijeke Lim dolazi u rijeku Drinu, odnosno završava na kruni brane Hidroelektrane “Višegrad”.

”Opredijeljeni smo da tražimo dugoročna rješenja, kako bismo zaštitili životnu sredinu i spriječili nemjerljive posljedice po naš energetski sektor. Zbog toga ćemo uložiti dodatne napore da u što skorijem periodu organizujemo trilateralni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, na kojem ćemo, između ostalog, analizirati istraživanja koja su rađena kroz projekte organizacije SVG i projekte kompanije Dvokut iz Hrvatske, kako bismo došli do trajnog rješenja za problem plutajućeg otpada i omogućili neometano funkcionisanje hidroelektrana na Drini”, zaključio je ministar Košarac.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.