EkologijaNajnovije vijesti

Otimaju li Banjaluci Vrbas? Prva inicijativa Mladena Ilića

Mladi predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić svoj mandat je započeo inicijativom da se Banjalučanima “ukrade” Vrbas. Možda prvi sastanak na kojem je bio od imenovanja, je sastanak sa predstavnicima Sportskog ribolovnog društva Banjaluka, na kojem je obavijestio ribare da će svim sredstvima nastojati da im “otme” 30 kilometra najatraktivnijeg toka Vrbasa, od mosta u Karanovcu do brane. Razlog je tvrdi osnivanje novog ribolovnog društva u Krupi na Vrbasu sa čijim inicijatorima se sastao banjalučkim ribarima.

Sa skoro stotinu godina tradicije SRD Banjaluka, jedno od najvećih i najorganizovanijih ribarskih društava u BiH, moglo bi da ostane bez najatraktivnijih ribarskih staza.

Zanimljivo je da je stric mladog Ilića, Draško Ilić, u jeku kampanje protiv izgradnje Hidrocentrale u Krupi, zagovarao i otvoreno stao na stranu onih koji žele da potope dio kanjona i branu sagrade neposredno iznad Krupe.

Stariji Ilić je tada je ostao upamćen po izjavi “Lako je doći iz Banjaluke, zabaciti udicu i braniti prirodne ljepote“.

Briga mladog Ilića za ribolovom i ribolovcima, ako su već poznati stavovi njegovog strica, bez kojeg teško da bi ikada i prišao Skupšti grada Banjaluka, u najmanju ruku je sumnjiva.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Iz SRD Banjaluka poručuju da će svim sredstvima braniti skoro vijek upravljanja rijekom Vrbas. Rezultate koje su napravili u posljednje tri godine, finansijska stabilnost, 400 novih članova, kupovina dva vozila za čuvarske službe, stalno poribljavanje Vrbasa stavili su ih u sam vrh ribolovnih društava u regionu.

 

Otvorenu podršku SRD Banjaluka dobio je samo prije par dana i od potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka, Saše Čudića, koji nije birao riječi hvale za banjalučke ribare.

Posljednju riječ će dati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a njihove namjere će biti jasne već za nekoliko dana. SRD Banjaluka broji 1400 strastveni ribolovaca koji sigurno neće nijemo posmatrati najavljenu “otimačinu” i njihove rijeke.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.