Priroda ispred profita: Mala hidrocentrala se neće graditi u Varešu

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a odustalo je od dodjele koncesije

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona odustalo je od postupka dodjele koncesije za malu hidroelektranu (MHE) Očevlja 1 na rijeci Očevlji.
Očevlja 1 nalazi se na području općine Vareš te ovaj čin predstavlja veliki pomak i daje nadu da pojedine institucije ipak rade svoj posao na pravi način i u interesu građana, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

DEKLARACIJA

– Nadamo se da će se ta praksa u Federaciji BiH nastaviti, ali i da će se na teritoriji Republike Srpske početi poštovati i provoditi zahtjevi iz Deklaracije o zaštiti rijeka RS-a koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini prošle sedmice. Usvajanje Deklaracije predstavlja političku volju i osnov je za još veći pritisak na nadležne kako bi se izmijenilo zakonodavstvo u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštitile rijeke, poručuje Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz Arhus centra u BiH pozdravljaju navedene odluke ministarstava te se nadaju da će se i ostalim kantonima u FBiH ugledati na ove pozitivne primjere.
– U vremenu kada većina kantona, nažalost, ne poštuje Zaključak Parlamenta, za što je najbolji primjer Srednjobosanski kanton u kojem je planirana izgradnja 38 novih MHE, ipak imamo i svijetle primjere poštivanja odluka zakonodavnog tijela kao što je slučaj sa ZDK-om i HNK-om. Nadamo se da će i ostali kantoni u Federaciji BiH nastaviti donositi odluke uvažavajući Zaključak zakonodavnog tijela Federacije BiH i time spriječiti devastaciju rijeka naše domovine, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Arhus centra.

Pročitajte i:   Poziv na Kup FBiH u lovu ribe udicom na plovak

ZAŠTIĆENI DIJELOVI

Jedna od pozitivnih vijesti s kojima je počela ova godina, navode iz Koalicije, dolazi i iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. Krajem januara Skupština HNK-a tražila je od Vlade HNK-a preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 na lokalitetu Bunskih kanala jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Zatražila je i preispitivanje ostalih koncesija za izgradnju MHE koje nisu realizovane u predviđenim rokovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.