EkologijaNajnovije vijesti

Neka svaki dan bude dan akcije za rijeke!

Povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke, koji se obilježava 14. marta širom svijeta, predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne iHercegovine su još jednom poslali poruku da ne odustaju od borbe za rijeke BiH i da se nadaju da će pozitivne promjene koje se dešavaju u ovojoblasti u posljednje vrijeme pomoći da se zaustavi masovno uništavanje naših rijeka.

Prvenstveno želimo da pohvalimo donošenjeDeklaracija za zaštitu rijeka koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iNarodnoj skupštini RS, baziranim na zaključcimai preporukama Deklaracije o zaštiti rijekaZapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcijaekoloških udruženja na ogromne štete po lokalnezajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane”, istakla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne Hercegovine.

Desetine hiljada ljudi svake godine širom svijetapodižu svoj glas kako bi slavili rijeke svijeta iljude koji se bore za njihovu zaštitu. Međunarodnidan akcije za rijeke je dan kada se slave uspjesikao što su uklanjanje brana i uspostavljanjeprirodnog riječnog toka. Prije svega, to je dankada zajedno djelujemo i pokazujemo da tiproblemi nisu samo lokalnog karaktera, većpredstavljaju globalni problem.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Koalicija za zaštitu rijeka BiH koristi ovaj dan da pozove sve građane i građankeSrednjobosanskog kantona/županije da se uključe u tematske sastanke, odnosno javnetribine na temuPoložaj općine u kontekstuIzmjene i dopune prostornog plana SBK/KSB(2005 – 2025)“. Raspored održavanja javnihtribina možete pronaći OVDJE.

Veoma je bitno da se građani i građankeuključuju u procese donošenja odluka, što im je izakonom zagarantovano. U proteklih nekolikogodina malo toga je urađeno na poticanju učešćagrađana u procesima odlučivanja, te se često činida je to učešće samo simbolično. Iako je kulturaučešća građana u donošenju odluka nerazvijena inije rijedak slučaj da na javnim raspravama budeviše predstavnika/ca uprave nego građana/ki, ipak se razvija svijest o značaju učešća u ovakvim procesima“, poručuju iz Koalicije.

Očekujemo da će ova godina biti godinapozitivnih promjena i da će se zaustavitiuništavanje naših rijeka, prvenstveno krozukidanje podsticaja za male hidroelektrane ili u konačnici implementacijom moratorija naizgradnju svih novih malih hidroelektrana.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.