Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Članovi SRD “Jelah” svjetski prvaci u lovu ribe: Naša misija je sačuvati rijeke

Uporedo s takmičenjima, provodimo nekoliko ekoloških projekata, riječi su Feste

Udruženje sportskih ribolovaca „Jelah“, jedno od najbrojnijih i najtrofejnijih u BiH, formirano je davne 1948. godine.

Ekološki projekti

Članovi takmičarske ekipe su svjetski klupski prvaci u lovu ribe udicom na plovak, a udruženje, zajedno s mlađim kategorijama, broji više od 240 članova. Lov ribe, takmičenja, druženje na obalama rijeka i jezera, nisu jedini cijevi rada ovog udruženja.

– Uporedo s takmičenjima, provodimo nekoliko ekoloških projekata. Zaštita ribljeg fonda, borba za spas rijeka od trovanja i zagađenja, uređenje i zaštita čovjekove okoline, izgradnja „Eko-oaze“, saradnja s društvima iz okoline, organizacija male škole iz ribolova, realizacija s lokalnom zajednicom projekta „Sačuvajmo rijeku Usoru“, naši su zadaci – kaže za „Avaz“ Vahid Festa, predsjednik SRD „Jelah“.

Prvaci u ribolovu
Iskusni ribolovci su do sada 12 puta bili prvaci u lovu ribe u Bosni i Hercegovini, pa onda klupski prvaci svijeta. Najbolji na svijetu su postali: Vahid Festa, Nermin Piknjac, Ragib Pilav, Kenan Širbegović, Husein Gopo, Semir Hujdur, Emir i Amer Travančić i Adi Mustajbašić. Oni će u oktobru učestvovati na svjetskom klupskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak u Novom Sadu.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.