EkologijaNajnovije vijesti

Kralj otrova curi iz mostarske deponije

Otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Kamioni komunalnih preduzeća iz Mostara svakodnevno dovezu više od 100 tona otpada na gradsku deponiju koja godinama radi bez okolišne i vodne dozvole. Iz deponije povremeno istječu otpadne vode i ulijevaju se u obližnji potok Sušicu koji prolazi kroz naselje Vrapčići.

Za uređenje deponije je od 2008. godine potrošeno više od 16 miliona KM, ali pročistač za otpadne vode nije uspostavljen jer “nije došao na red”. Javno preduzeće “Deponija” za sve ove godine nije analiziralo vodu u Sušici, tvrdeći da nema obavezu to raditi.

Umjesto njih za potrebe istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) to je uradio Institut za vode iz Bijeljine. Institut je analizirao vodu iz korita Sušice i lagune, odnosno bazena u koji se slijevaju otpadne vode iz deponije. Rezultati su pokazali da je koncentracija štetnih supstanci daleko veća od vrijednosti dozvoljenih Federalnom uredbom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Mještani su zbog brige za zdravlje nekoliko puta blokirali pristup deponiji, a potom su pred Kantonalnim tužilaštvom u Mostaru podnijeli krivičnu prijavu protiv menadžmenta JP “Deponija” i Grada Mostara.

– Doživjeli smo svakakve pritiske od policije, političara − apsolutno svaki vid pritisaka, od prijetnji otkaza na poslovima – kaže član Udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Dozvole otišle niz vodu

Smrad odlagališta i stotine plastičnih kesa uhvaćenih u grane sasušenih stabala tužni su i najsigurniji putokazi ka mostarskoj deponiji. U blizini ulaza u deponiju vidi se crna voda koja godinama nekontrolisano teče sa starog odlagališta.

– Deset godina evo ima kako ovo curi i teče iz stare deponije koja je davno zatvorena. Niko ne vodi računa o ovome i ovo je katastrofa – kaže mještanin Nijaz Hodžić.

Analiza uzorka otpadnih voda uzetih iz lagune i cijevi deponije je pokazala 100 puta veće vrijednosti arsena nego što je dozvoljeno. Stručnjaci kažu da je arsen kralj otrova, taloži se u kostima i oštećuje mozak i jetru. Analiza je utvrdila zagađenost i drugim supstancama, što pokazuju visoke vrijednosti hemijske i biološke potrošnje kisika. Ova dva parametra pokazuju ukupno onečišćenje otpadnih voda. Prema Uredbi, vrijednost hemijske potrošnje ne bi trebala prelaziti 700 g/m3, a u uzorku vode iz lagune rezultat je pokazao 15.400 g/m3.

Hemijski inženjer Amel Salihagić objašnjava da nalazi pokazuju onečišćenja koja bi mogla imati teške posljedice po ljudsko zdravlje, kao što su promjene na plodu trudnica, karcinomi i druga teška oboljenja.

Hemijski inženjer Amel Salihagić FOTO: CIN

Mostarskom deponijom je ranije upravljalo preduzeće “Uborak” koje je otišlo u stečaj. Formiranjem novog Javnog preduzeća “Deponija” planiralo se početi sa modernim upravljanjem otpadom pa je obustavljen dovoz smeća na stari dio odlagališta. Iako se na njega duže od 60 godina odlagao i opasni otpad, stari dio odlagališta nije potpuno saniran jer Grad Mostar nema tri miliona maraka da zatvori i kontroliše procjedne vode. Zbog toga je i novi dio odlagališta u neposrednoj blizini bio suočen sa problemima i prije otvaranja jer zatrovane procjedne vode sa starog dijela i dalje nekontrolisano natapaju tlo i otječu u Sušicu.

“Deponija” nema obavezu da kontroliše otpadne vode u ovom potoku jer nema Vodnu saglasnost. To je dokument koji izdaje Agencija za vodno područje Jadranskog mora i njime se, uz ostalo, propisuju načini i učestalost kontrola.

Novinari CIN-a su upoznali glavnog federalnog urbanističkog inspektora Ejuba Salkića sa rezultatima analize procjednih voda sa deponije. On kaže da je svjestan svih problema, ali da deponija sada, ipak, dobro funkcioniše.

– Imamo mi jedan problem. Da bi zatvorili ovu deponiju, nama treba okolinska dozvola za zatvaranje ili nam treba okolinska dozvola za dalje deponovanje. Mi nemamo alternativa – kaže inspektor Salkić. Federalna uprava za inspekcijske poslove do sada je izdala ukupno sedam prekršajnih prijava protiv JP “Deponija” i njenog direktora te čelnika Mostara. Ukupan iznos kazni bio je oko 11 hiljada KM. Bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kažnjen sa 1.000 KM zbog nepostupanja u skladu sa dozvolom o zatvaranju deponije.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Inspektor Salkić objašnjava da je proces trebalo dovesti do kraja i tako spriječiti otjecanje vode sa starog odlagališta.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kažu da su za probleme na deponiji odgovorni iz Gradske uprave, ali i iz Uprave “Deponije” jer do sada nisu pronašli adekvatno rješenje sanacije infrastrukture.

– Tu bi moglo biti puno više selektiranja otpada. I to je jedan način kako da poboljšate svoj materijalni status − prodajom sirovina svake vrste – kaže pomoćnik federalne ministrice Stjepan Matić.

Budućnost deponije – nepoznanica

Između starog i novog dijela za odlaganje smeća smještena je laguna iz koje se nepročišćena voda ispumpava nazad na deponiju.

Azra Repeša iz JP “Deponija”, koja mijenja direktora na bolovanju, objašnjava da koriste drenažni sistem koji funkcioniše tako što sva tekućina odlazi u lagunu iz koje potom cirkuliše na tijelo deponije i tako ukrug. Deponija nema postrojenje koje bi onečišćenu vodu pročistilo prije ispuštanja u okoliš.

Preduzeće je propustilo priliku da za pročistač voda dobije više od tri miliona maraka iz projekta Svjetske banke. Iako je još 2012. godine izdata petogodišnja dozvola za izgradnju, postrojenje nije izgrađeno jer Uprava nije bila zadovoljna ponuđačima na tenderu. Proces se nakon toga odugovlačio, projekat istekao, a iz Svjetske banke su odustali od pomoći.

– Akobogda, biće i to ako ostanemo (Uprava, op. a). Ako ne ostanemo, neko drugi će se tim baviti – kaže Repeša.

Tokom prethodnih osam godina Federalna inspekcija je nadzirala rad “Deponije” i nekoliko puta nalagala Upravi da mora pratiti kvalitet vode, tla, zraka i buke. Inspektori su zbog ignorisanja obaveza iz okolišne dozvole kaznili “Deponiju” i direktora Abdurahmana Bećirovića sa najmanje 10 hiljada maraka. “Deponija” nikada nije predala zahtjev za izdavanje vodne dozvole jer je za to morala imati pročistač, a Ministarstvo joj nije produžilo okolišnu dozvolu jer nije imala Studiju o utjecaju na okoliš.

Ministarstvo je formiralo tim koji je krajem aprila 2021. godine donio odluku o zatvaranju postojećih i formiranju novih dijelova odlagališta u naredne tri godine. “Deponija” i Grad Mostar su u međuvremenu ispunili zahtjev Ministarstva i dostavili Plan prilagođavanja i Studiju utjecaja na okoliš.

Studija je pokazala da procjedne vode sadrže visoke koncentracije materija koje odstupaju od propisa. U dokumentu je zaključeno da dosadašnji rad i infrastruktura ne mogu garantovati deponovanje otpada sigurno po okoliš i zdravlje ljudi. Utvrđeno je da “Deponija” mora imati pročistač kako bi bila bezbjedna za okoliš, a pošto ga sad nema, “Deponija” nema ni potrebne dozvole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.