Snažna poruka iz Buturović Polja: Sve rijeke i rječice u BiH ima ko da brani, pa i životom

Na protestima u Goranskom Polju kod Buturović Polja, nedaleko od Konjica, mještani i brojni aktivisti danas su spriječili građevinske mašine da uđu u njihovu Neretvicu i otpočnu radove na izgradnji hidroelektrane. Poručuju da su spremni braniti sve rijeke u BiH, ako treba i životima.

Podrška Konjičanima došla je od pojedinaca i organizacija sa svih strana Bosne i Hercegovine, među ostalim i benda Dubioza Kolektiv.

Safet Sarajlić, član Upravnog odbora Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem” potcrtava da će rijeku uvijek braniti.

“Danas smo ovdje jer je Elektroprivreda BiH, kao investitor, Općini Konjic, mjesnim zajednicama Buturović Polje i Jasenik, poslala obavještenje da će teškim mašinama ući u korito rijeke Neretvice. Naravno, na svaki takav dopis odgovorit ćemo ovako kao danas. U Neretvicu ne može ući nijedna mašina, svojim životima branit ćemo našu rijeku”, decidan je Sarajlić.

Članovi Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT danas su bili uz mještane Konjica.

“Ovaj broj ljudi pokazuje koliko je pokret ozbiljan. Nadamo se da će investitori, političari, naši predstavnici konačno primiti poruku da rijeke nećemo dati. Apelujemo ponovo na Dom naroda da što prije na dnevni red stavi Zakon o električnoj energiji, kojim se zabranjuje gradnja budućnih malih hidrocentrala. Neretvu, Nertevicu, Doljanku, Krušćicu, Bunski kanal i sve ostale naše rijeke i rječice u Bosni i Hercegovini ima ko da brani. Rijeke nas spajaju, one nemaju brane, nećemo dozvoliti da one koje su isplanirali budu napravljene”, kazala je Lejla Kusturica, direktorica fondacije.

Pročitajte i:   Bistro BiH: Reportaža sa Boračkog jezera - 1. dio

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.