Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i federalnim parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

“Zeleni Nobel” je ove godine otišao u ruke Hrabrih žena Kruščice, a čestitao im je i glumac Leonardo DiCaprio, koji je ranije već jednom pisao o borbi za spas rijeka u Bosni i Hercegovini, no sada se obratio i Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

“Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoliša i neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i prijetnjama”, rekao je glumac.

Kazao je kako ova pobjeda “Žena” dolazi usljed globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH, ali da to nije dovoljno da bi 240 rijeka bilo spašeno od betonskih cijevi. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile rijeke.

“Sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske rijeke”, poručio im je DiCaprio.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BIH u disciplini ulov ribe udicom na plovak

Podsjetimo, prošle godine u oktobru se povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana u BiH također oglasio ovaj glumac kada je javno podržao proteste koji su održavani širem države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.