Ministarstvo stopiralo izdavanje dozvola za mHE Bjelava do okončanja upravnih sporova!

“Ovo je prvi zvanični korak koje je jedno od nadležnih Ministarstava RS učinilo ka konačnom prekidanju postupka izgradnje mHE “Bjelava”.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je prekinulo upravni postupak po zahtjevu “Srbinjeputeva” za prethodnu procjenu uticaja mHE “Bjelava” na životnu sredinu. Ministarka Srebrenka Golić je potpisala Zaključak o prekidanju postupka pokrenutog po zahtjevu “Srbinjeputeva” za utvrđivanje obaveze sprovođenja procjene uticaja i pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za projekat mHE “Bjelava” dok se ne riješe dva upravna spora koja se po zahtjevu Centra za životnu sredinu vode kod Okružnog suda u BanjojLuci.

Kako se navodi u Obrazloženju ovog Rješenja navedene upravne sporove pokrenuo je Centar za životnu sredinu protiv Rješenja Komisije za Koncesije RS od 14.10.2020. god.i Rješenja Vlade RS od 3.12.2020. Naime, Komisija za koncesije RS i Vlada RS su dale Saglasnost i odobrili Aneks 1 Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana na slivu rijeke Bjelava uprkos neriješenim krivičnim sporovima i postupcima koji se odnose na neriješene imovinsko-pravne odnose, izvođenje pripremnih radova na terenu bez ishodovanja potrebnih dozvola, kao i neriješeni Zahtjev za preispitivanje zakonitosti i ukidanje Rješenja o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja.

Pročitajte i:   Izvršeno poribljavanje rijeka Drine i Osanice, pušteno 10.500 komada pastrmke

“Ovo je prvi zvanični korak koje je jedno od nadležnih Ministarstava RS učinilo ka konačnom prekidanju postupka izgradnje mHE “Bjelava”. Budući da od početka radova na rijeci Bjelavi uporno upućujemo nadležne u sve nezakonite radnje i moguće posljedice po životnu sredinu, život i snabdjevanje vodom građana Foče, ovo je za nas bio očekivan postupak, ali ipak ga dočekujemo sa velikim oduševljenjem. Vjerujemo da će i Ministarstvo za energetiku i rudarstvo sada da riješi pitanja iz svoje nadležnosti i doprinese konačnom prekidu slučaja izgradnje mHE “Bjelava”, poručuju iz UG Bjelava.

Redžib Skomorac, pravnik u Centru za životnu sredinu kaže da se ovakvim zaključkom Ministarstva omogućava, ali i potvrđuje činjenica da je u monitoringu zakonitosti realizacije koncesije na rijeci Bjelava neophodno učešće nezavisnih organa sudske vlasti, te da se realizacija iste ne može prepustiti samo isključivoj volji Vlade RS kao davaoca koncesije, naročito ukoliko se koncesiona politika provodi nauštrb životne sredine i javnih resursa, te pravne sigurnosti i samih građana.

Centar za životnu sredinu je u decembru 2020. godine podnio tužbu upravnom sporu protiv rješenja Komisije za koncesije Republike Srpske, kojim ovo tijelo daje prethodnu saglasnost na Prijedlog Aneksa I Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana (MHE) na slivu rijeke Bjelava, opština Foča.

Pročitajte i:   У Невесињу отвoрeнa риболовнa сезонa

Podsjećamo da je SO Foča 20.maja na tematskoj sjednici koju je sazvao načelnik opštine Foča, a na inicijativu UG “Bjelava”, donijela zaključke kojim se nalaže nadležnim ministarstvima da detaljno analiziraju i preispitaju donijete odluke u slučaju Bjelave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.