Ekološki aktivisti iz regiona okupljaju se 3. jula u Sarajevu, najavili borbu za rijeke

Ekološki i aktivistički pokreti, organizacije i aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupljaju se u Sarajevu 3. jula uz poruku “Ni kap vode im ne damo”.

Regionalni savez pod nazivom “Odbranimo r(ij)eke Balkana” najavljuje veliki skup 3. jula u Sarajevu, gdje će se postaviti kamen temeljac “zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana”.

“Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. Očekuje se dolazak predstavnika i predstavnica preko 20 lokalnih inicijativa koje se već godinama aktivno bore za rijeke širom Balkana”, kažu.

Dodali su da savez “Odbranimo r(ij)eke Balkana” okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima.

“Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze” poručuju iz ovog saveza.

Pročitajte i:   Pošaljimo poruku političarima da vam je stalo do rijeka i prirodnih bogatstava, pridružite se našem javnom pozivu

Istakli su da zahtijevaju da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim rijekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

“Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile. Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička”, ističu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.